Pert indít a posta a pénzszállítói ellen

bankjegy, 10000, tízezres
Vágólapra másolva!
Pert indít a Magyar Posta tulajdonában lévő JNT Security Kft. az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT Security Kft. rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalások és a sztrájk kapcsán. A JNT Security Kft. továbbra is vitatja a sztrájk jogosságát és jogszerűségét – közölte a Magyar Posta és a JNT Security Kft. a közös nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Kuti Zsolt Zoltán a JNT alapszervezetének ügyvivője azt mondta az Origónak, a budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 95 százaléka továbbra sem nem vette fel a munkát. A határozatlan idejű sztrájkot kedden hajnalban kezdték – tette hozzá. A pénzszállítók előírás szerint a szolgálati pihenőben töltik a munkaidejüket –közölte Kuti Zsolt Zoltán.

Csúszások lehetnek

A Magyar Posta azt írja, nincs fennakadás a posták készpénzellátásában. A fővárosban és Pest megyében, egy adott napon belül viszont csúszhat a háznál történő utalványok kifizetése. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés, ezen posták készpénzzel történő ellátását munkaátszervezéssel kezeli a JNT és a Magyar Posta.

Állnak a pénszállító autók a JNT Security Kft. telephelyén Forrás: JNT

Kuti Zsolt Zoltán azt mondta az Origónak, a többi tagszervezetet is megpróbálják arról meggyőzni, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz. Úgy tudják, van hajlandóság az ország más területén is arra, hogy csatlakozzanak bérköveteléseikhez.

Nyilatkozatháború kezdődött

Kuti Zsolt Zoltán elmondta, a cég Telek utcai telephelyén szerdán zöld színű postás autók jelentek meg, de nem tudta megmondani, hogy mit akarhattak a járművek. Az furcsa lenne, ha a posta ezekkel a „dobozos autókkal” akarná megoldani a pénzszállítást, hiszen ezek a postás autók nem felelnek meg a pénz-és értékszállítás szigorú biztonságtechnikai követelményeinek – tette hozzá.

A Magyar Posta szerint hamisak a pénzszállítók azon állításai, hogy a posta szabálytalanul vitt el több autót a JNT Kft. udvaráról. Kuti Zsolt Zoltán szerint ők nem is állították, hogy JNT-s autókat vitt el a Magyar Posta.

A fizetésükkel elégedetlenek

Az ügyvivő azt mondta, a fizetésükkel elégedetlenek. Az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértárgyalások. Kuti Zsolt Zoltán hozzátette, a munkáltató részéről az utóbbi 2 napban nem kereste meg őket senki.

Posta szerint JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak – közölte a Magyar Posta.

A posta átszervezete a pénzszállítását Budapesten és Pest megyében Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Posta szerint mivel a bértárgyalásokat a szakszervezet szakította meg március 26-án, ezért az újrakezdést a pénzszállítóknak kell kezdeményezni.

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete értetlenül áll a Magyar Posta Zrt. és a JNT Security Kft. által közösen jegyzett közleménye előtt. Az ÉÖDSZ azt írja, a Magyar Postával nem állnak sem érdekvitában, sem munkaügyi jogvitában.

A posta és a JNT Security Kft. csúsztatásokkal és pontatlanságokkal is operál – közölték az értékszállítók. Példaként említik, hogy a szakszervezet nem kezdeményezheti a bértárgyalások újrakezdését, mert a JNT Security Kft. kollektív szerződés előírja, hogy a bértárgyalások alatt sztrájk kezdeményezésére nincs lehetőség, ezért a szakszervezetnek azt egyoldalúan le kellett zárni, hogy megnyíljon a sztrájk szervezésének jogi lehetősége.

A Trezex viszi a posta pénzét

A Trezex pénzszállítói nem akartak keresztbe tenni kollégáiknak, amikor visszautasították a JNT Security Kft. sztrájkja miatt lepattanó munkákat. Volt olyan pénzszállító, akit ezért nem engedtek haza –írja a Hir24.hu

A Trezex viszi a Magyar Posta pénzeit Forrás: MTI/Faludi Imre

A Magyar Posta Zrt. a JNT Security Kft. pénzszállítóinak sztrájkja miatt valóban a Trezex Hungária Zrt.-t bízta meg a pénzszállítással – közölte e Trezex. A cég elismerte, hogy volt néhány kollegájával nézeteltérése, a helyzetet félreértelmező és sérelmező 2-3 munkavállaló és a menedzsment között lefolytatott beszélgetés – amelyhez hasonlók naponta több ezer munkahelyen lezajlanak – nem tartozik a nyilvánosságra, az csak a munkavállalók és a munkáltató ügye – közölte a TrezEx.

Leállhatnak a BKK-jegyautomatái

Kuti Zsolt Zoltán a JNT alapszervezetének ügyvivője azt mondta az Origónak, a sztrájk miatt leállhatnak a BKK bérlet-és jegyautomatái is. A megkerestük a BKK-t, hogy valóban van-e fennakadás az automaták működésében, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre.