Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csúszhat az Erzsébet-utalványok kiszállítása

forint pénz deviza
Vágólapra másolva!
Fennakadások lehetnek a pénzszállításban, leállhatnak a BKK-jegyautomatái és a lottózókban is felhalmozódhat a pénz. Kedd hajnalban határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a Magyar Posta értékszállító leányvállalatának a JNT Security Kft.-nek pénzszállítói.
Vágólapra másolva!

A JNT Security Kft. Telek utcai telepe tele van autókkal, mondta az Origónak Kuti Zsolt Zoltán, a JNT alapszervezetének ügyvivője. "Éjfél óta sztrájkolunk. A sztrájkban a budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 90 százaléka vesz részt. A kollegák előírás szerint a szolgálati pihenőben töltik a munkaidejüket" – monda Kuti Zsolt Zoltán.

Megszakadtak a bértárgyalások

A JNT alapszervezetének ügyvivője azt mondta, az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértágyalások. Kuti Zsolt Zoltán arra nem akart válaszolni, hogy mennyi a pénzszállítók átlagkeresete.

Leállhatnak a BKK-jegyautomaták Forrás: Origo

A JNT Security Kft. a Magyar Posta Zrt. kizárólagos tulajdonában lévő társaság, ami 2003. áprilisában alakult. A JNT Security Kft. végzi a Magyar Posta érték-és pénzszállítását. A JNT-sek viszik el a pénzt a Szerencsejáték Zrt. lottózóiból, és az Erste Bankkal is szerződésük van. A BKK-jegyautomatáit is ők töltik fel készpénzzel.

Délutántól akadozhat

A délutáni műszakban dolgozók is folytatják a sztrájkot, ami azt jelenti, hogy minden olyan pénzügyi szolgáltatás akadozni fog délutántól, ami a Magyar Postához kötődik, ezen kívül a BKK automatái, az Erzsébet-utalványok kiszállítása, illetve előfordulhat, hogy a JNT-vel szerződésben lévő bankok sem jutnak hozzá a pénzükhöz és az értékpapírokhoz – mondta Kuti Zsolt Zoltán.

A sztrájk szervezője az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetségének személy- és vagyonvédelmi ágazata.

Csúszhat az Erzsébet-utalványok kiszállítása is Forrás: MTI/Soós Lajos

A Munkástanácsok Országos Szövetsége személy- és vagyonvédelmi ágazatának képviselői, az ÉŐDSZ és annak a JNT-nél működő tagszervezete 2014. december 10-én kezdte meg a tárgyalásokat a munkáltatóval JNT Security Kft.-vel a 2015. évi bérekről. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, mert a munkáltató nem tudott érdemi ajánlatot tenni a munkavállalóknak a béreket illetően.

Minden törvényes

A szakszervezet a kollektív szerződésükben foglaltak alapján a bértárgyalásokat 2015. március 26-án megszakította, és március 27-én megalakította a sztrájkbizottságot.

A sztrájktörvény alapján munkáltató a sztrájkbizottsággal megkezdte a tárgyalásokat, de a mai napig nem sikerült megállapodást kötni, mivel a munkáltató ajánlata a munkavállalók számára elfogadhatatlan volt – mondta Kuti Zsolt Zoltán.

A sztrájk miatt állnak az autók a JNT Security Kft. telephelyén Forrás: JNT

A szakszervezet a sztrájk jogszerűségének megállapítása miatt a munkaügyi bírósághoz fordult, amit a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt.

A munkavállalók az április 21-én éjfélkor határozatlan időre meghirdetett sztrájkot mindaddig folytatják, amíg a JNT Kft., mint munkáltató elfogadható béremelést nem hajt végre a 2015. évre vonatkozóan.
A Magyar Posta az Origóval azt közölte, közleményben reagálnak a pénzszállítók sztrájkjára és béremelési igényére. Az Origo a Szerencsejáték Zrt.-t és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt is megkereste, várjuk a válaszaikat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről