Megtorpant a brit gazdaság

brit gazdaság
Ships are seen in Aberdeen Harbour, the busiest port for the oil industry in the UK, in Aberdeen, Scotland on January 21, 2015. On the docks in Aberdeen, oil workers put a brave face on hundreds of job cuts linked to sinking crude prices while union leaders warn that the worst is yet to come. The oil and gas industry has made Aberdeen prosperous, more than half of all jobs in Aberdeen are linked to oil. In the port of Aberdeen, where dockers are busy loading equipment for a rig onto massive vessels, workers were trying to stay optimistic. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Jelentősen lassult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben. Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor valószínűleg csak átmeneti megtorpanásról van szó, és az év későbbi szakaszaiban a növekedés várhatóan ismét gyorsul.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal első becslése szerint Nagy-Britanniában – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban – a GDP 2015 első három hónapjában 0,3 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévhez mérve, és 2,4 százalékkal volt magasabb, mint 2014 első negyedében. A tavalyi negyedik negyedévben 0,6 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban negyedéves összevetésben, az éves összevetésű növekedés pedig 3 százalékos volt. A tavalyi év egészében átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett a brit GDP.

A statisztikai hivatal a keddi adatismertetéshez fűzött elemzésében kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a brit GDP-érték most már 4 százalékkal meghaladja a recessziós évek előtt, 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéket. Becslésük szerint az akkori csúcs és a 2009 második negyedében elért mélypont között 6 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék.

Megugorhatnak a reáljövedelmek

Vicky Redwood, a Capital Economics brit gazdasági ügyekért felelős főközgazdásza kétli, hogy a brit gazdaság tartósan lassuló növekedési pályára állt. A szakértő szerint ugyanis a brit háztartások reáljövedelme várhatóan 2001 óta nem látott ütemben bővül az idén, és az üzleti szektor beruházási terveit jelző felmérések is meglehetősen jó összképet mutatnak a jövő heti brit parlamenti választásokhoz kapcsolódó politikai bizonytalanságok ellenére.

Az elemzők nem aggódnak a brit gazdasági kilátásai miatt Forrás: AFP/Andy Buchanan

Az elemző kiemelte azt is, hogy az idei első negyedévi lassulást egyedül a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektor gyengébb teljesítménye okozta, amely – a ház számításai szerint – önmagában 0,4 százalékponttal fogta vissza a negyedéves összevetésű GDP-növekedést. Vicky Redwood szerint ennek alapján nincs szó a brit gazdaság szélesebb bázisú lendületvesztéséről.

Tisztes növekedés

A Capital Economics főközgazdásza mindent egybevetve azt jósolta, hogy a brit hazai össztermék az idei egész évben „tisztes ütemben”, 2,5-3 százalékkal bővül.