Vágólapra másolva!
Letörte az Alibaba árfolyama a kulcsfontosságú szintet a keddi kereskedésben, ezzel pedig történelmi mélypontra süllyedt az árfolyam. Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan esett a papír, és az indikátorok is meglehetősen mélyen vannak, ezzel a letöréssel további lejtmenet indulhat el az internetes óriás árfolyamában.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen gyengén szerepel az Alibaba az elmúlt hónapokban a tőzsdén, az árfolyam a november közepén elért 120 dolláros szintekről már egészen 80 dollárig esett vissza, ami több mint 30 százalékos zakót jelent. A tőzsdei hangulat pedig nem volt rossz, év eleje óta például az S&P 500 pár százalékos pluszra volt képes, miközben a kínai óriás árfolyama szinte folyamatosan lefelé tartott, látványosan alulteljesítve a piacot.

Forrás: Investor.hu

A keddi kereskedésben pedig történelmi mélypontra süllyedt vissza az internetes cég árfolyama. A 81,58 dolláron záró részvény ezzel a tőzsdei bevezetés utáni hetekben látott 85 dollár körüli szintek alá esett be, ráadásul, míg akkor a részvénypiac meglehetősen gyengén teljesített, most a fentebb említettek alapján még csak a gyenge hangulatra sem lehet fogni a rossz szereplést.

Elesett a fontos szint

Ezzel a 84 dolláros támaszát keményen letörte az Alibaba árfolyama, ami pedig a technikai elemzés alapján igen rossz jelnek számít. Külön beszédes a napi grafikonon, hogy az utóbbi 10 kereskedési napból csupán egyetlen egyszer sikerült napon belüli emelkedést produkálni.

75-76 dollárig könnyedén visszaeshet a részvény árfolyama. Az Alibaba még január végén esett ki a csökkenő trendcsatornából, így annak magasságával megegyező új csökkenő csatornában halad már tovább. Ennek alsó szára éppen 75-76 dollárnál található, és az elmúlt napokban támaszként funkcionáló 84 dolláros szint letörése után most már könnyedén el is juthat idáig.

Az indikátorok az elmúlt hónapok mélyrepülése után ezzel együtt nem festenek túlságosan jól a shortosok számára, ami azért kockázatot jelent. Az RSI 30 alatti értékével túladottságot mutat, persze ez már 88-90 dollár közelében is fennállt. Az MACD pedig az elmúlt napokban vételi jelzést adott, ami némi divergenciát jelent a jobbára csak oldalazó-enyhén csökkenő árfolyam mellett. Az pedig valós kockázat lehet, hogy a közel 30 százalékos esés után bármikor jöhet egy rövid távú korrekció, és emelkedésnek indulhat a papír.

Az Alibaba napi grafikonja (NYSE: BABA) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ezzel együtt rövid távon nem áll túl jól az Alibaba szénája, ha pedig a következő támaszt keressük, akkor a 6-7 dollárra lévő csökkenő trendcsatorna alsó szára nem tűnik irreális feltételezésnek. Amennyiben persze a 84 dolláros korábbi támasz fölé visszatérne az Alibaba árfolyama, akkor az az indikátorok mellett már vélhetően jelentősen javítaná a technikai képet, momentum-papírról lévén szó pedig igen merész vállalkozás lenne short irányban maradni.

Az ötletet legegyszerűbben frankfurti certifikátokkal játszhatjuk meg, ahol számos Alibabára épülő short certifikátot találhatunk, akár relatíve alacsony, akár egészen magas tőkeáttétellel. Az Investor Trader ügyfelei számára ezek a certifikátok természetesen elérhetőek.