Jöhet az állami mobilcég

mobiltelefon, lehallgatás,
Okostelefonok a Veletech technológiai kiállításon.
Vágólapra másolva!
13 milliárd forintért építi az ország negyedik mobilhálózatát az állami MVM Net Zrt. Már a beszállító kiválasztása is zajlik. A beruházást vélhetően az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. finanszírozza.
Vágólapra másolva!

A 450 MHz-es frekvencián olyan mobilhálózat épülne, ami a gépek például az intelligens mérőórák közötti kommunikációt biztosítja. A Népszabadság azt írja, olyan kép rajzolódott ki háttérbeszélgetések során, hogy a hazai mobilcégek eleve lemondtak a piacnak erről a szeletéről, hogy meghagyják az állami cégnek.

1,6 milliárd forintos bevétellel számolnak Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Népszabadság forrásai szerint viszont a projekt üzleti terve, amely alapján a tulajdonosok jóváhagyták a tervet, irreális, mert évi 1,6 milliárd forint bevétellel számolnak, vagyis tíz év alatt sem térülne meg a hálózatra fordított pénz.

2013-ban jegelték

2013 novemberében írt arról az Origó, hogy lehet új mobiltender, érkezhet egy új szereplő is, de az állam nem indul. 2013 decemberében pedig arról írtunk, hogy megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján a 450 megaherzes frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati dokumentáció, a frekvenciablokk díja 150 millió forint. A Világgazdaság információi szerint az MVM Zrt. lehet a kiíráson a befutó, vagyis könnyen előfordulhat, hogy mégis lesz állami mobilszolgáltató.

Az állami mobilcég egyszer már elbukott

A kormány egy negyedik mobilszolgáltatót indított volna a három meglévő mellé. 2011 nyarán kiírták a pályázatot a frekvenciákra, 2012 januárjában eredményt hirdettek, ahol a nem sokkal korábban alakított állami mobilcég is nyert. Az állam ott hibázott, hogy a már futó pályázat idején belenyúltak a szabályokba, mert helyzetbe akarták hozni az állami mobilszolgáltatót. Egy kormányrendelet melléklete tiltotta, hogy állami cégek induljanak a frekvenciatenderen, ám ezt nem vették időben észre.

Egyszer már elbukott az állami mobilcég ötlete Forrás: AFP/Marja Airio

A médiahatóság tiltást feloldó rendelete a tender kellős közepén lépett életbe. Az állami mobilszolgáltató versenytársai megtámadták a tender eredményét, a bíróság pedig nekik adott igazat. Az állam nem hagyta annyiban a dolgot, a Kúriáig vitte az ügyet, de hiába. Az állami mobilszolgáltató megszűnéséről kormányhatározat született - írta az Origo.