Idén már bárkinek lehet Ferrarija

Genfi autószalon 2015 Ferrari 488
The new Ferrari 488 GTB is seen during its presentation at the stand of the Italian carmaker, during the press day of the Geneva International Motor Show on March 3, 2015 in Geneva. The show runs through March 5 - 15, 2015. AFP PHOTO / RICHARD JUILLART
Vágólapra másolva!
Hatalmas érdeklődés övezi a luxus-sportautóiról híres Ferrari tőzsdére lépését, aminek köszönhetően az olasz autógyártó első számú tulajdonosa, a Fiat Chrysler az eredetileg tervezettnél nagyobb mennyiségű részesedést adhat el. A debütálás egyébként a harmadik negyedévben várható New Yorkban, pont ott ahol az anyacég részvényeit is adják-veszik.
Vágólapra másolva!

A Fiat Chrysler még októberben jelentette be, hogy tőzsdére vinné a luxus-sportautókat gyártó leányát, a Ferrarit. Habár az eredeti tervek még egy 10 százalékos részesedés eladásról, és júniusi debütálásról szóltak, most mégis úgy néz ki, hogy ehhez képest nagyobb pakkot adhatnak el, várhatóan csak a harmadik negyedévben - mondta el a márka tulajdonosának, a Fiat Chryslernek a vezérigazgatója Sergio Marchionne. Az ok egyszerű, igen nagy a kereslet, és a tulajdonos minednképp szeretné fenntartani a likviditást.

A luxusautó-gyártó részvényét várhatóan nem csak egy piacra vezetnék be, a másodlagos tőzsdei megjelenés helyszínéről azonban még nem született döntés Marchionne elmondása szerint. Korábban Milánó és London neve merült fel, mint lehetséges piac. Talán előbbi mellett szólhat, hogy olasz cégként a Fiat után New York mellett Milánót válassza a Ferrari.

Mennyit is érhet a Ferrari?

Nem mondhatni, hogy egységes lenne az elemzők véleménye a Ferrariról, ugyanis a szakértők egy igen széles sávba, valahova 4 és 10 milliárd euró közé taksálják a cég értékét. Ennek az az oka, hogy a szakértők megítélése szerint nem egyértelmű, hogy sportkocsi (mint a Porsche), vagy luxusautó-gyártóként tekintünk a Ferrarira, utóbbi ugyanis magasabb értékeltséget eredményezne.

Tehát egy legalább 10 százalékos pakk eladása mintegy 400-1000 millió eurós bevételt is jelenthet a Fiat számára, aminek persze még lenne némi költségvonzata. Ráadásul ezen kívül még a tőzsdére lépés előtt mintegy 2,25 milliárd eurónyi készpénzt venne ki a Ferrariból a nagytulajdonos.

Ferrariék részesedése nem eladó!

Az eredeti tervek alapján ugyebár 10 százalékot adott volna el a Fiat Chrysler a Ferrariból az IPO során, míg a fennmaradó 80 százalékos részesedését az olasz-amerikai autógyártó részvényesei között osztotta volna szét. Azaz a Fiatban közel 30 százalékos befolyással bíró Agnelli-család lehetne a Ferrari első számú tulajdonosa 23 százalék körüli részesedésével. Azonban, ha több mint 25 százalékot adnak el az IPO során, akkor az már 20 százaléknál alacsonyabb tulajdoni hányadot jelentene.

Eközben a Ferrari-család nem kíván részt venni az értékesítési folyamatban, az alapító Enzo Ferrari második és egyetlen élő fia, Piero Lardi Ferrari továbbra is szeretné megőrizni 10 százalékos részesedését.

Forrás: Investor.hu

2018-as világbajnoki címre tör a Ferrari

Marchionne, aki egyben a ferrari vezérigazgatója az új Ferrari, azaz a 488 GTB bemutatója során elmondta, hogy idén "egy kicsivel" nagyobb mennyiségben adhatnak majd el luxus-sportkocsikat, de az értékesítés még így is a kereslet alatt maradhat. Elmondása szerint a nagy költségoldali nyomás a Forma-1-es kiadásoknak tudhatók be. A vezér egyébként igen bizakodó, elmondása szerint 2018-ban ismét világbajnok lehet majd a maranellói istálló.

Világbajnoki álmokat dédelgetnek a Ferrrainál Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Tövig nyomta a gázt a Fiat!

Eközben rendkívül impozáns teljesítményt tudhat maga mögött a nagytulajdonos, a Fiat Chrysler részvénye október óta, az olasz és az amerikai autógyártó egyesülését követően. Tulajdonképpen duplázott az árfolyam, hiszen 7 euró közeléből egészen 14 euróig szárnyalt a papír röpke öt hónap alatt a milanói parketten.

Fiat Chrysler Automobiles (Milanó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ha nem szeretne lemaradni a világ izgalmas IPO-iról, akkor érdemes Investor Trader ügyféllé válnia. Az elmúlt hónapokban rendre igen izgalmas tőzsdei bevezetésekről számoltunk be, melyből akár befektetőként is profitálhatnak.