Elit klubba kerül a Peugeot

Peugeot napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
Alig telt el két hónap az évből a francia Peugeot árfolyama máris 57 százalékos emelkedést produkált a párizsi tőzsdén, ráadásul a részvény most ismét csatlakozhat a 40 legnagyobb vállalatot tömörítő CAC indexbe, amely további lendületet biztosíthat a számára.
Vágólapra másolva!
  • 2011 augusztusa óta nem látott szintekre ugrott a Peugeot árfolyama, miután kiderült, hogy a francia autógyártó részvénye ismét tagságot nyert a párizsi tőzsde első számú indexébe, a CAC40-be. A Peugeot részvénye egyébként látványosan jó formát mutatott az elmúlt hetekben is, 57 százalékos emelkedésével gyakorlatilag a legjobban teljesítő papírnak számít az európai autóipart tekintve. A részvény technikai képéről épp tegnap közöltük legfrissebb elemzésünket.
Peugeot napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • A mostani bejelentés többletkeresletet eredményezhet (pl. egyes indexkövető alapok részéről), amely vélhetően az árfolyam közeljövőbeli teljesítményében is kulcsszerepet játszhat. Ráadásul ezt a vállalatnál zajló átalakítási folyamat is támogathatja, ami egyelőre jó úton halad, látva az autógyártó 2014-es teljesítményét.
  • A Peugeot érkezésével párhuzamosan természetesen egy korábbi tagnak el kell hagynia a CAC-et, ez pedig nem más, mint a biztonsági szoftvereket gyártó Gemalto lesz, amely mintegy 4 százalékos csökkenést mutat a mai kereskedésben.
  • Párizs mellett Amszterdamban is zajlik az élet, ugyanis a helyi AEX indexbe is új tagok kerülnek be. Itt az ING európai biztosítója, az NN Group került ki győztesen az index-felülvizsgálatból. A társaság egyébként még igen rövid tőzsdei múlttal rendelkezik, ugyanis csupán tavaly júliusban debütált a holland parketten, igaz azóta már több mint 30 százalékos emelkedésen ment keresztül a részvény. A biztosító mellett a Vopak, illetve az Aalberts Industries került be az AEX-be, míg az SBM Offshorem a Fugro és a Klepierre távozott onnan.
NN Group napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu