Az energiaiparral erősít a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Vegyesvállalat megalapításáról írt alá megállapodást a Magyar Telekom a MET Holding AG-vel. Az egyezség elsősorban az üzleti ügyfelek számára kínál majd földgáz- és villamosenergia-szolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A vegyesvállalatot 50-50 százalékos tulajdonosi aránnyal és az irányítási struktúrában kiegyensúlyozott jogkörökkel hozzák létre. A partnerség a Magyar Telekom és a Mol (aminek jelentős tulajdonosi hányada van MET-ben) 2013 júliusában létrejött stratégiai megállapodásán alapul, ami az értékesítés, a kiskereskedelem, az energia-kiskereskedelem és az informatika területét is érintő együttműködésekről szól. A tranzakció lezárásához, amelyre várhatóan 2015 második felében kerül sor, az érintett hatóságok jóváhagyása is szükséges.

Versenyképes ajánlatok

A Magyar Telekom közleménye szerint az új vegyesvállalat előnyös feltételekkel, versenyképes ajánlatokkal jelenik meg a vállalati energiaszolgáltatások piacán. A Telekom közölte azt is, hogy a megállapodás elsődleges célja a Magyar Telekom és a MET üzleti ügyfeleinek nyújtott energiaszolgáltatás fejlesztése és annak optimalizálása.

Alacsonyabb bevétel

A Magyar Telekom közölte azt is, hogy a vegyesvállalat működésének megkezdése után az üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatást nem konszolidálja egyik fél sem. A társaságok konszolidált eredményében a vegyesvállalat tulajdonosait megillető osztalék 50-50 százaléka jelenik majd meg. Így a Magyar Telekom 2017-re a korábban vártnál arányosan alacsonyabb bevételre számít mintegy 35-40 milliárd forinttal, azaz a tavalyi 626,4 milliárd forint bevételhez képest hozzávetőlegesen változatlan lesz.

Hozzátették, hogy a vegyesvállalat létrehozásával az üzleti földgáz- és villamosenergia-felhasználók kiszolgálása középtávon megszűnik a Magyar Telekomnál, mivel az ellátást a közös vállalat fogja biztosítani. Az üzleti ügyfeleket érintő változás ugyanakkor nem lesz hatással a Magyar Telekom által a lakossági ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatására.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.