Lehet, hogy túlaggódjuk a Richter sztorit?

Vágólapra másolva!
Valamivel több, mint egy hónappal ezelőtt hüledeztem az Investor hasábjain azon, hogy vajon miért tarthatja ilyen erősen magát a Richter. Azóta bemutatott egy szép esést a papír, de az elmúlt napok 15 százalékos ralijával az árfolyam visszatért a kiinduló pontra. Pedig nem lett sokkal szebb a kép a Richter körül. 
Vágólapra másolva!

Elvitatni persze egyáltalán nem akarom azokat a sikereket, amiket a gyógyszercég a napokban elért, rövid távon azonban még mindig kevésnek tűnik a hajtóerő az árfolyam emelkedéséhez. Hogy miért? A vállalat saját fejlesztésű készítménye, a cariprazine ugyan újabb kedvező tesztelési eredményeket hozott a napokban, ami persze jó, hír, de hatásai csak hónapokkal később lesznek érezhetőek. A terméket ugyanis legjobb esetben is csak valamikor jövő év elején kezdhetik el értékesíteni az USA-ban, addig pedig rendszeres bevételt nem igazán lát majd belőle a Richter (leszámítva talán az addig esedékes mérföldkő fizetést).

Addig viszont, amíg az originális szer nem kezd el forogni, a Richternek sok mindennel meg kell még küzdeni. Például negyedévek óta tartó és érezhető költségnyomással, vagy az orosz és ukrán piaci kérdőjelekkel, illetve a helyi, nem fedezett devizák nagy gyengülésével. Ezek persze egyáltalán nem új dolgok, mégis ezek fényében mintha az árfolyam még mindig túl magasan lenne.

De nézzük, hogy mi is történt az elmúlt hetekben

A rubel árfolyama bár stabilizálódni látszik, ez közel sem lehet túl nagy vigasz a Richter számára. A történelmi mélységektől ugyanis egyelőre nem látszik az elrugaszkodás, ráadásul a nyomott olajár és a tőkekivonás még akár újabb mélypontokat is szülhetnek. Ha továbbra sem fedez a cég, akkor ezzel a bevételeinek jelentős részét „bukja” a forintban vezetett kimutatások miatt.

Forrás: iNVESTOR.HU

Bár az orosz kitettség lefele kellene, hogy húzza a céget, az eredményvárakozások még emelkedtek is az utóbbi hetekben (persze ebben nagy szerepe lehet, hogy egyre nagyobb részben számít a jövő éves eredményvárakozás is, ahol már az originális szerek teljesítménye is egyre szebb számokat eredményez). Mindenesetre trendszerű emelkedésről egyelőre nem beszélhetünk, és érzéseink szerint arra még jó darabig várni is kell majd. Ettől függetlenül persze nem kizárt, hogy a piacon a befektetők már előbb elkezdik árazni annak pozitív hatásait.

Forrás: Investor.hu

Persze a 14-hez közelítő előretekintő P/E ráta is azt mondja, hogy a szép jövőből már hajlandó megelőlegezni valamit a piac. Pláne úgy, hogy a cég romló marzsai rövid távon talán nem feltétlenül tesznek indokolttá ilyen bőséges árazást. A több szempontból hasonló problémákkal küzdő szektortárs Krka P/E-je ehhez képest pusztán 10-es.

Forrás: Investor.hu

Lehet, hogy túlaggódjuk a Richter sztorit, hosszú távon mégiscsak egy kedvező fundamentumú cégről van szó, de még az árfolyam elmúlt napokban látott feltámadása ellenére is van akadály a papír előtt. Nagyon úgy tűnik, hogy a középtávú emelkedő trendvonal megtört, most teszteli azt vissza az árfolyam. Ha a visszateszt után lefordulna a részvény, az akár újabb mélységek felé is lökhetné az árfolyamot. Nemsokára jön a negyedéves jelentés, az is sorsdöntő lehet a következő hónapok árfolyammozgása kapcsán.

A Richter heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu