Ki lehet a következő célpont a magyar tőzsdén?

irány befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél évben két meghatározó tőzsdei vállalat részvényeire is érkezett felvásárlási ajánlat, és nem zárható ki, hogy a jövőben újabb cégek kerülnek majd hasonló helyzetbe. A Magyar Telekom, vagy Danubius kapcsán korábban már többször találgatták a kivásárlás lehetőségét, de az állami nagytulajdonost látva a Rába esetében sem kerülhetjük meg a kérdést: vajon rövid távon melyik részvénytársaság tulajdonosai számíthatnak arra, hogy vételi ajánlattal keresik majd meg őket?
Vágólapra másolva!

A TVK és Egis felvásárlása a főbb pontokon nagy hasonlóságokat mutat egymáshoz. Mindkét esetben a cég nagytulajdonosa döntött a részesedés további növelése mellett, amit úgy időzítettek, hogy még olcsón tudjanak vásárolni. A célpontok ennek megfelelően igen szép jövőbeli eredménypályával bírtak, miközben a részvényeik fundamentális alulértékeltséget mutattak.

Ezen szempontok mentén próbáltuk azokat a magyar részvényeket azonosítani, melyeknél rövid vagy középtávon lehet realitása egy felvásárlási ajánlatnak. Persze egyik esetben sem látunk bele a nagytulajdonosok fejébe, nem tudhatjuk biztosan, hogy vannak-e részesedésük növelésére vonatkozó szándékaik.

Magyar Telekom

A blue-chipjeink közül a Magyar Telekom az egyetlen, amelyet reálisan „fenyegethet” a kivásárlás lehetősége. Ez az eshetőség már 2014 során is többször felvetődött piaci körökben is, és továbbra sem tűnik lehetetlen forgatókönyvnek, de természetesen nem láthatunk bele a nagytulajdonos Deutsche Telekom menedzsmentjének fejébe, így biztosat sem lehet állítani. Az idő nagyúr, minél tovább késlekedik az ajánlat, annál kisebb az esély rá, rövid távon mi magunk is kevésbé tartjuk valószínűnek, mint korábban.

ANY Biztonsági Nyomda

Nem nagy az esélye annak, hogy az ANY Biztonsági Nyomda felvásárlási célponttá váljon, hiszen az elmúlt két évben duplázódott az árfolyam, így ha valaki komolyan fontolgatta a felvásárlást, akkor az már vélhetően megtette volna. A Nyomda fundamentumai erősek, hiszen évek óta nem látott szinten van az eredménytermelés, de a sokak által nagyon várt fejlesztésük, az NFC-projekt nem olyan formában valósult meg, ahogyan tervezték. Nagy profitrobbanásra tehát egyelőre kevés esély mutatkozik.

CIG Pannónia

Történelmi mélypontok környékén tartózkodik a CIG Pannónia árfolyama, ami akár jó időpont is lehetne a cég felvásárlásához. Mivel a magyar biztosítási piacon zajlik egy konszolidációs folyamat, így nem lehet kizárni, hogy a 4 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkező CIG egy terjeszkedni akaró nagyobb szereplő látókörébe kerülne. Persze a stagnáló piac és a CIG folyamatosan zsugorodó díjbevételei nem arra engednek következtetni, hogy a társaság lenne a legjobb célpont. Ellenben a fokozatosan javuló eredményesség biztató jövőt is festhet. Összességében nem nagy valószínűséget adunk egy felvásárlásnak az elkövetkezendő egy évben.

Danubius

Időről-időre hol felerősödnek, hol pedig halkulnak a Danubius kivásárlásával kapcsolatos spekulációk. Tavaly, Sir Bernard Schreier, a vállalat nagytulajdonosának halálát követően úgy gondoltuk, ha valamikor, akkor most van itt az ideje a cég kivásárlásának, amit az eredményességben mutatkozó fordulat is megerősített. Ahogy viszont telik az idő, úgy csökken a kivásárlás esélye, pláne úgy, hogy időközben az orosz válság az eredménykilátásokat is beárnyékolta a vállalatnál.

Graphisoft Park

Az ingatlanpiac élénkülése miatt a Graphisoft Park ígéretes felvásárlási célpont volt az utóbbi negyedévekben. Kiváló ingatlanportfólió, jó kihasználtság, és még fejlesztési potenciál is mutatkozik a vállalatban, egy felvásárlás esélyét rövid távon mégis alacsonynak tartjuk. A cég vezetése ugyanis tavaly dolgozói részvényeket bocsátott ki, mely pont az ellenséges felvásárlások megakadályozását hivatott szolgálni.

PannErgy

A PannErgy árfolyama is közel jár a történelmi mélypontokhoz, azonban egy felvásárlás során ezeknél jóval magasabb árat kellene kifizetni az akvirálónak. Emellett a zuhanó olajár következtében az alternatív energiától is elfordultak kicsit, hiszen már kevésbé vonzó az olcsóbbá váló hagyományos energiaárakmellett. Összességében nagyon kis esélyt látunk arra, hogy rövid távon sor kerüljön egy felvásárlására.

Rába

Az ingatlanpiac élénkülésének egy másik potenciális nyertese lehet a Rába, amit könnyen lehet, hogy az állami többségi tulajdonos sem fog tétlenül szemlélni. Győr belvárosának közelében ugyanis egy rendkívül értékes telket birtokol a Rába, ami a részvény árfolyamában egyelőre szinte egyáltalán nem tükröződik. Ha emellett az állam a buszmegrendelések felfutásában, vagy a hadiipari szállításokban is lát fantáziát, még akár rövid távon is lehet létjogosultsága egy kivásárlási sztorinak. Ezt persze egyáltalán nem vehetjük biztosra, az állam már így is meghatározó tulajdonos a cégben.