Jelentősen lassulhat a gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a mai napon publikálta a tavaly kiadott, 2015-re szóló globális gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásainak felülvizsgálatát, és bár nem telt el sok idő azóta, a szervezet még az akkor leírtaknál is pesszimistább. A globális kilátásokat 3,8 százalékra, 0,3 százalékponttal vágták vissza a 3 hónappal ezelőttihez képest, és több mint 12 országban rontottak az idei és jövő évre szóló várakozásokon. 
Vágólapra másolva!

3,5 százalékos lehet csak idén a gazdasági növekedés a világban, miután 0,3 százalékponttal rontotta a tavaly októberben publikált várakozásait az IMF mind az idei, mind a jövő évre tekintve. A szervezet vezető közgazdásza szerint ennek hátterében az áll, hogy hiába várható az olajár további csökkenése, és az euró és a jen további leértékelődése, az olyan negatív faktorok, mint a válság elhúzódó hatása, és számos ország az alacsony növekedési potenciálja még ezeken is túltesznek.

A fejlett gazdaságokban ezért a laza monetáris politika fenntartását tartják szükségesnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a reálkamatok növekedését és az olcsó olaj okozta defláció kockázatát. Amennyiben a kamatok nem csökkenthetők tovább, az IMF azt tanácsolja, hogy "egyéb lépésekkel" tartsák fenn a laza monetáris politikát.

A borús kilátások között az egyetlen halvány fénypontot az USA gazdasága jelenti, amelynek 2015-ös kilátását 3,1 százalékról 3,6 százalékra növelték. Az amerikai növekedés kilátásait messze jobbnak látják az eurózónáénál, ahol egyedül a spanyol kilátásokat javították. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy az idei évre 0,1 százalékponttal javítottak a fejlődő és feltörekvő európai országok kilátásain is.

Az olajár következménye

Ezzel szemben a fejlődő gazdaságok sokkal rosszabb növekedésre számíthatnak az októberben vártnál is. Ez főleg az olyan nagy olajtermelő országokat érint, mint Oroszország, Nigéria és Szaúd-Arábia, érthető módon a várhatóan tovább zuhanó olajár következtében. Az IMF vezetője szerint pedig nincs nagy esélye annak, hogy az OPEC megváltoztassa novemberi döntését, és visszafogja a kitermelés mértékét, ezzel segítve az olajár emelkedését. Ehelyett úgy tartják, hogy bár lesznek kisebb-nagyobb emelkedések, az olajár nem fog visszatérni azokra a szintekre, ahol a zuhanás megkezdődése előtt tartózkodott.

De az IMF jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyersanyag importőrök és exportőrök kilátásai nagyon eltérőek. Nyilvánvalóan az olajimportőröknek kedvez az alacsonyabb olajár, hiszen olcsóbban juthatnak a nyersanyaghoz, de az olajexportőrök is számíthatnak azokra az forrásokra, amelyeket akkor takarítottak meg, amikor még magasan voltak az olajárak. Ezzel pedig némiképpen enyhíteni tudják a zuhanó árak következtében fellépő gazdasági sokkot.

A fejlődő országok sem örülhetnek

Az IMF 0,3 százalékponttal rontotta az egyik legnagyobb olajimportőr, Kína növekedési kilátásait is, elsősorban az ország ingatlanipara körül kialakult zűrzavar miatt. Ugyanakkor az ország lassuló gazdasági növekedése mögött az szervezet azt az bíztató változást is látni véli, amelynek során az ingatlanszektor és az árnyékbankrendszer helyett a fogyasztásra helyeződik át a gazdaság hangsúlya. Mindennek fényében az IMF idénre 6,8, 2016-ra pedig 6,3 százalékos gazdasági növekedést vár a világ második legnagyobb gazdaságától.

Forrás: IMF Wold Economic Outlook Update, Investor.hu

Optimistábbak a Világbanknál

Habár nem festenek jól a kilátások, még ezek az elsőre sötét jövőképek is sokkal optimistábbak, mint a Világbank múlt héten publikált előrejelzéseinél, mely szerint 2015-ben mindössze 3, 2016-ban pedig 3,3 százalékos globális gazdasági növekedés várható.