Vágólapra másolva!
Nem örülnek a befektetők az H&M kiváló eredményeinek, mert a cég az idei évre kicsit pesszimista lett, mivel a dollár nagy erősödése belevághat a profitba. Esik is az árfolyam.
Vágólapra másolva!
  • Hiába sikerült egész jóra az H&M utolsó negyedéve, sőt a december-januári időszak kifejezetten impozáns lett, mégsem örülhetnek a részvényesek. Az ok pedig a nagyot erősödő dollár, ugyanis az H&M költségeinek egy jelentősebb része dollárban merül fel, amely a svéd koronával szemben (az H&M svéd cég lévén koronában könyveli el eredményeit) tavaly júniustól nagyjából 25 százalékkal értékelődött fel, jobban, mint az euróval szemben.
  • Pedig a 2014-es pénzügyi éve (ami november végén zárul) kifejezetten jó lett, az áfát is tartalmazó bevétel koronában mérve 18 százalékkal növekedett éves alapon (151,4 milliárd korona), az adózás után profit pedig közel 20 milliárd korona lett (+17% év/év).
  • Sőt a legutóbbi negyedéves profit számok még az elemzői várakozásokat is felülmúlták (tény: 6,22 milliárd korona, várt: 6,17 milliárd).
  • Az H&M emellett bejelentette, hogy tovább bővíti termékpalettáját a cipők és a sportszerek piacán. Csak érdekességként, az H&M szponzorálja a cseh teniszezőt, Thomas Berdych-et, aki egyébként a héten eddig az elődöntőig jutott az Australian Openen, legutóbb a tizennégyszeres Grand Salm-győztes Rafael Nadalt verve a 8 között. Vagyis az látszik, hogy minél szélesebb körben szeretnék ismertté tenni a márka sportfelszereléseit is.
  • A cég bejelentette, hogy idén elindítja H&M Beauty üzletágát is, amely szépségápolási, illetve bőrápolási termékeket árul majd. Ezt 2015 őszén tervezik bevezetni eleinte nagyjából 900 üzletbe, illetve online is elérhetőek lesznek a termékek.
  • Ha már online, a cég azt is közölte, hogy Közép-Európában, köztük Magyarországon is elérhetővé teszik az online vásárlás lehetőségét az idén. Valamint tovább folytatják a terjeszkedést, globálisan 400 új üzletet terveznek nyitni 2015-ben. Tavaly főleg Kínában és az USA-ban folyt az expanzió, de idén Indiába, Dél-Afrikába, vagy Peruba is belépnének.
  • Az árfolyamgrafikonra tekinte azt láthatjuk, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban szinte nyílegyenesen haladt felfelé a részvény, vagyis a mai két százalék feletti mínusz egyelőre csak kisebb korrekcióként értelmezhető. Ráadásul a bevételi oldaról a korona gyengesége nem rossz, hiszen például a dollárban keletkezett eredmények nagyobb összeget jelentenek a svéd devizában.
Az H&M árfolyama (Stockholm) Forrás: Investor.hu, AmiBroker