A Miniszterelnökség rendet tesz az italkereskedők mizériájában

Gulyás Gergely
Az Európa Tanács által közreadott kép Gulyás Gergelyről, a Fidesz országgyűlési képviselőjéről az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Magyarországgal szembeni megfigyelési eljárás megindítására irányuló javaslat vitáján Strasbourgban 2013. június 25-én.
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség véget vet az italkereskedők jövedéki biztosíték körüli mizériának, ami a biztosíték emeléséből, sávossá tételéből, a határidők módosítgatásából állt. Most egy gyors húzással visszacsinálnák az egész kavarodást: minden maradna a régiben, a 2014. januári állapotoknak megfelelően.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség nem ért egyet sem Gulyás Gergely, sem pedig az NGM, a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival. Éppen ezért olyan törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-i szintre, áll a tárca közleményében.

Kinyírták volna a kiskereskedőket

A Fidesz alaposan megkavarta az italkereskedők jövedéki biztosítékának szabályozását. 2014 novemberében, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Ezzel az emeléssel kinyírták volna a kisebb kereskedőket, akik ekkora jövedéki biztosítékot nem lettek volna képesek kigazdálkodni.

A kisebb kereskedőkkel a kisebb termelők is lehúzhatták volna a rolót Forrás: MTI/Varga György

Visszatáncoltak

Néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak az eredeti tervezeten, és "a kis- és középvállalkozásokat segítendő" úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét.

Elnézték

A módosítás csak 2016 január elsejével lépett volna életbe, a korábban elfogadott szabályozást viszont érintetlenül hagyták, azért 2015-ben minden kereskedőre a megemelt, 150 millió forintos jövedéki biztosíték lett volna érvényben.

Próbálták helyrehozni

Ezt követően Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke bejelentette, hogy módosítják a törvényt, és a korábbi sávos szabályozás lép majd életbe, de még azelőtt, hogy a megemelt jövedéki biztosítékot az érintett társaságoknak teljesíteni kellene. Vagyis a 2016 január 1-ei életbe léptetést 2015 március 1-ére hozták volna előre.

Gulyás Gergely a módosítás módosításának módosítását módosította volna Forrás: MTI/Jacques Denier/Európa Taná/Jacques Denier

A Miniszterelnökség közbelép

A jelek szerint a Miniszterelnökségnek elege lett az italkereskedők jövedéki biztosítékának emeléséből, sávossá tételéből, a határidők módosítgatásából, és most egy gyors húzással visszacsinálják az egész kavarodást: minden marad a régiben, a 2014. januári állapotoknak megfelelően.