Papír, papír és megint csak papír

karácsonyi csomagolópapír
Márpedig a fák zöld karácsonyt szeretnének
Vágólapra másolva!
Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés számításai szerint decemberben Magyarországon a havonta átlagosan 7,8 kilogramm papírhulladék akár 9 kilogrammra is nőhet. A 15 százalékkal terheltebb fogyasztást részben a kartonos italok készletezése, részben az ajándékba vett tárgyak bolti takarója, illetve maga az ajándékcsomagolás magyarázza. Pedig, mint az egyesület mondja, a fák zöld karácsonyról álmodnak.
Vágólapra másolva!

Pedig Magyarország éves statisztikája sajnos így is dicstelen. A fejenkénti 95 kilogramm felét a csomagolóanyagok teszik ki. Papírfogyasztásunk mindössze 65 százalékát hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül. Decemberben tehát kiemelten fontos volna, hogy a feleslegessé vált papírhulladék mennyiségét csökkentsük, újrafelhasználjuk, illetve szelektíven gyűjtsük.

Márpedig a fák zöld karácsonyt szeretnének Forrás: Origo

Karton, fólia, nejlon, majd szép papír

Az izgatott karácsonyi készülődés közben kevesen gondolunk arra, hogy az ünnepi időszakban nem csak a kiadásaink nőnek meg. Mivel jellemzően decemberre időzítjük a nagyobb értékű vásárlásainkat, a háztartási és elektronikai berendezések, gyerekjátékok mind-mind jó nehéz és vastag papírdobozokban várják, hogy a kivilágított fa alá kerüljenek, ahogy a gyermekeknek szánt bedobozolt meglepetések is.

A termékek védőcsomagolása már így is rengeteg kidobásra ítélt papírt jelent, de ha ehhez hozzáadjuk, hogy mindezeket még díszcsomagoló papírba, ajándék tasakokba, dobozokba rejtjük, akkor könnyű belátni, miért termelünk decemberben 10-15 százalékkal több papírhulladékot, mint az év más hónapjaiban. A karácsony és szilveszteri időszak az ajándékozás mellett a nagy családi-baráti eszem-iszomoktól is szól, a megnövekedett élelmiszer- és italfogyasztás a papírba csomagolt finomságok révén szintén hatalmas mennyiségű papírhulladékot produkál.

A karácsony szellemével sem fér össze a hulladék ünnepe

A papírgyártás fenntartható, ugyanakkor igen energia- és vízigényes iparág, ezért nagyon fontos egész évben, és kiemelten karácsonykor odafigyelni a papírfogyasztásunk csökkentésére és a szelektív gyűjtésre. Erre buzdít Baka Éva is, az Italos Karton Egyesülés vezetője: „Az ünnepi időszakban legalább olyan lényeges, hogy odafigyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre, mint az év többi időszakában. Mivel az év utolsó havában a papírfelhasználás mértéke jelentősen megnő, különösen fontos, hogy a feleslegessé vált papír, köztük a tejes és gyümölcsleves dobozok is, amelyeknek nagy része még mindig a kommunális szemétben végzi, a megfelelő szelektív gyűjtőbe kerüljenek, és újrapapírként újjászülethessenek.”

Tudatos karácsony

Ha kevesebb a hulladék, boldogabbak az erdők. Akinek ez a kifejezés túl érzelgős, fordítsa magában így: több oxigén, tisztább levegő.

A decemberben megugrott papírfelhasználás nem törvényszerű. Tudatos vásárlói döntésekkel valamennyien csökkenthetjük a környezeti terhelést anélkül, hogy az ünnepi örömökről le kellene mondanunk. A módszerrel, amelynek angol nevel „RRR” – Reduce, Reuse, Recycle – néhány praktikával igen sokat tehetünk erdeink védelméért.

Reduce – A hulladék csökkentése

Az első lépés a tudatos vásárlás. Törekedjünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyeket nem bugyoláltak rengeteg papírba. Az előre, többszörösen becsomagolt áruk, élelmiszerek helyett vásároljunk piacon, válasszuk az újrapapírból készült vagy abban tárolt termékeket, kerüljük azokat, amelyeket csak egyszer használunk, és már mennek is a szemetesbe.

Reuse – Újrahasznosítás

Ha már egyszer megvettük a papírt, akár védőcsomagolásként is, igyekezzünk azt többször használni. A vastag papírdobozokban, például cipősdobozban tárolhatjuk éppen nem használt, szezonon kívüli holminkat a padláson, pincékben, így nem kell drága tartódobozokat beszereznünk. A karácsonyi csomagolóanyagokat, dísztasakokat, ajándékdobozokat jövőre újra felhasználhatjuk, ezzel jelentős mennyiségű papírt és pénzt is megspórolhatunk.

Recycle – Többedik felhasználás, visszaforgatás

Ha semmiképp nem tudjuk újra felhasználni a papírhulladékot, akkor se a vegyes, kommunális szemétbe dobjuk, hanem a szelektív gyűjtőbe. Ma már a hazai lakosság 90 százaléka számára elérhető a szelektív papírgyűjtés, így könnyedén és egyben környezettudatos módon szabadulhatunk meg a feleslegessé vált papírtól.

Ma egy átlagos család 120-130 db tejes, gyümölcsleves italos dobozt használ évente, amelyeknek mindössze alig negyede kerül a megfelelő szelektív gyűjtőbe. Holott az italos kartondobozok 75 százaléka kiváló minőségű papír, amelyből akár 7-8-szor készíthető újrapapír, és a doboz egyéb alkotóelemei – alumínium, műanyag – is újrahasznosíthatóak. Az IKSZ több mint 18 ezer fát mentett meg a kivágástól 2013-ban az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával meg. Ez már közepes méretű erdőt jelent. Érdemes volna tartani a jó irányt idén is.