Ilyen egy sikeres tőzsdei debütálás!

befektetés tőzsde siker hangulat öröm
Vágólapra másolva!
Óriási ralit mutattak be a tegnap tőzsdére lépett LendingClub részvényei, melyek 60 százalék feletti pluszban is megfordultak. Ez annak köszönhető, hogy az online pénzügyi szolgáltatásokat kínáló vállalat papírjai iránt hatalmas volt a kereslet.
Vágólapra másolva!
  • Hatalmas érdeklődés mutatkozott tegnap az online fizetési szolgáltatásokat kínáló LendingClub részvényei iránt azok első kereskedési napján. A cég papírjai tegnap debütáltak a New York-i tőzsdén, és a 15 dolláros kibocsátási árhoz képest 24,75 dolláron nyitottak a részvények.
  • Ez 65 százalékos ugrásnak felelt meg rögtön nyitás után. A kereskedést végül 23,43 dolláron, 56,2 százalékos pluszban fejezték be a LendingCLub részvényei.
  • Azt mondani sem kell, hogy ez rendkívül kiemelkedő menetelésnek számít.
  • Ezzel a cég piaci értéke közel 8,5 milliárd dollárra ugrott fel, ami még az amerikai bankszektorban is magasnak számít. A FactSet gyűjtése szerint az USA-ban csak 14 bank piaci kapitalizációja haladja meg a LendingClub 8,5 milliárd dolláros értékét, a maradék 820, valamilyen pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalat piaci értéke elmarad attól.

Mivel foglalkozik a LendingClub?

A vállalat online pénzügyi szolgáltatásokat nyújt 2007 óta. A fő tevékenysége, hogy összehozza a hitelkeresletet és a hitelkínálatot a hagyományos banki csatornákon kívül. Eszerint a megtakarítással rendelkezők felajánlhatnak forrásokat olyan piaci szereplőknek, akiknek valamekkora hitelre van szüksége.

A kínálati oldalon álló szereplő akár 25 dollártól kezdve bármekkora összeget felajánlhat hitelként, míg a hitelfelvevő a sok kisebb felajánlásból egy nagyobb összeghet juthat.

A hitelezés így kikerüli a banki közvetítést, amivel a hitelfelvevő alacsonyabb kamatok mellett vehet fel hitelt, amit arányosan a forrást nyújtó befektetők felé fog törleszteni. A cég szolgáltatásával összesen 6,2 milliárd dollárnyi hitel talált gazdára eddig 2007 óta.

  • Ezen túl az IPO-ból befolyó összeg is magasabb volt a vártnál, a tőzsdei kibocsátásból 870 millió dollár folyt be a tulajdonosoknak. A forrást elsősorban adósságainak törlesztésére, valamint további terjeszkedésre fogja fordítani a vállalat.
  • Ezzel a LendingClub IPO-ja a 18. legnagyobb elsődleges tőzsdei kibocsátásnak felelt meg idén Amerikában, a technológiai szektorban pedig az abszolút első volt. Ráadásul jelentősen meghaladta a GoPro nagy sikerű júniusi, 490 millió dolláros IPO-ját és a Virgin America IPO-ját is.
Forrás: Investor.hu

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.
  • A piacon hatalmasak a LendingClub eredményeinek növekedésére vonatkozó várakozások. A szakértői prognózisok szerint a cég 2014-től 2016-ig közel megnyolcszorozhatja az egy részvényre jutó profitját, míg a nettó bevétel a 2013-as 113 millió dollárról 406 millió dollárra ugorhat fel 2015 végére.
  • Ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a cég eddig szinte folyamatosan veszteséges volt, tavaly például 8,7 millió dolláros nettó mínuszt mutatott ki.
  • Az elszaladt eredményvárakozások miatt meglehetősen nehéz értékelni a céget. Az előretekintő P/E ráta 150-szeres értéke ugyanis messze kiugrik a szektortársakéhoz képest. Ha ehhez hozzávesszük a LendingClubtól a 2014-2015-ös időszakra várt éves 63 százalékos EPS-növekedést, azt mondhatjuk, hogy a vállalat részvényei megfelelő árazás mellett forognak az IPO után.
Forrás: Investor.hu

  • A LendingClub körüli őrületből természetesen az Investor Trader ügyfelei is profitálhatnak, mivel a rendszerben már megtalálhatóak a cég részvényei. Érdemes azonban felhívni a figyelmet az IPO-k során felmerülő kiemelkedő kockázatokra is, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A tegnapi hatalmas megugrás után nem zárható ki egy nagyobb korrekció lehetősége sem. A papír azonban mindenképpen érdekes lehet a kockázatkedvező befektetők számára.

Mi a P/E ráta?

Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik.