Jogerősen felmentették Hernádi Zsoltot

Hernádi Zsolt büntetőpere nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt
Vágólapra másolva!
Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját. Apróbb módosításokkal, de helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben hozott elsőfokú felmentő ítéletet.
Vágólapra másolva!

Kisrészvényes indított eljárást

Hernádi Zsolt ellen tavaly év végén a cég egy korábbi alkalmazottja és kisrészvényese terjesztett elő pótmagánvádat, azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentős mértékben, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához.

Felmentették Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Elsőfokon májusban mentetették fel

A magyar bíróság május végén első fokon már felmentette Hernádi Zsoltot. A magyar üzletembert a horvát hatóságok azzal vádolják, hogy 2009-ben ötmillió euró kenőpénz kifizetéséről intézkedett az akkori horvát miniszterelnök, Ivo Sanader részére, cserébe azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA irányítási jogait. Zágrábban az ügyben november 24-én elhalasztották az előzetes meghallgatást, mivel új bizonyítékokat nyújtott be a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK).

A meghallgatás újabb időpontját december 8-ra tűzték ki. A Mol és Hernádi Zsolt is többször cáfolta, hogy a vádaknak lenne bármilyen valóságalapjuk.

Ivan Vrdoljak meglepődött

„Nagyon meglepett a felmentés” - fogalmazott ironikusan Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter arra reagálva, hogy a budapesti Fővárosi Ítélőtábla felmentette Hernádi Zsoltot.

A Jutarnji Listnek a gazdasági tárca vezetője azt mondta: most az INA-ról szóló, Mollal folytatott tárgyalásokra koncentrál.

Ivan Vrdoljak meglepődött az ítéleten Forrás: MTI/HINA/Denis Ceric

Hernádi ellen Horvátországban is folyik eljárás, a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat. Hernádit azzal vádolják, hogy tízmillió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az INA horvát olajtársaság irányításában.

A Vecernji List azt írta: Hernádi ügyvédei szerint a magyar felmentő ítélettel akár arra is kényszeríthetik Horvátországot, hogy vessék el az üzletemberrel szembeni ottani vádakat. Arra a törvényi alaptételre hivatkozva, hogy egy személy nem állhat bíróság elé kétszer ugyanazért az ügyért, ugyanakkor elvetették azt a spekulációt, hogy a magyar tárgyalás megrendezett volt, és éppen annak érdekében folytatták le, hogy Horvátországban már ne lehessen tárgyalni ugyanezt az ügyet.