Ezzel a módszerrel kereshetünk a legjobban

Vágólapra másolva!
Talán furcsának tűnhet a jelenlegi gazdasági helyzetben válságra készülni, de az mindenki számára egyértelmű, hogy előbb vagy utóbb megint a gazdasági ciklus alján találjuk majd magunkat. Ha már most elkezdünk rá felkészülni, sokkal több esélyünk lesz arra, hogy kisebb veszteséggel vészeljük majd át érkezését. A Servo Wealth Management szakértője, Eric Nelson érdekes kutatásban mutatja be, hogy hosszú távon milyen befektetéssel érhetjük el a legjobb hozamokat.
Vágólapra másolva!

Eric Nelson kutatása során külön vizsgálta a válságok elmélyülésének időszakát, az abból való kilábalás éveit, és az egészet együttvéve is. Elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a különböző módon eszközosztályokból képzett portfóliók hogyan reagáltak az egyes válságokra. A vizsgálat során mindezen időszakokra megvizsgálta az S&P 500 Index alakulását, illetve egy tisztán részvény portfólió, egy vegyes (vagyis részvényből és kötvényből álló) portfólió és az 5 éves kincstárjegy hozamainak változásait. Az alábbi ábrákon a három időszak hozamainak alakulása látható a vizsgált válságokra vonatkozóan.

Forrás: Investor.hu

A tőke megőrzése

Vizsgálata során Nelson megállapította, hogy gazdasági összeomlások esetére, a tőke megőrzésének egyik legjobb módja, ha jó minőségű, közepes időtávú kötvényeket vásárolunk. Ezek az eszközök ilyen időszakban horgonyként viselkednek: egyrészt a vagyon megőrzésében is fontos szerepet játszhatnak, de likviditási szempontok szerint sem elhanyagolható a jelenlétük. Ha például nagy veszteségeket szenvedünk el, nem kell azonnal a részvények eladását választanunk (indokolatlanul alacsony árfolyamok mellett), hanem a kellő mennyiségű pénzhez a kötvények eladásával is hozzájuthatunk. Bár válságban jó, ha minél több a kötvényünk, a kedvező gazdasági periódusokban sajnos igen gyatra hozamot tudunk csak elérni velük.

Forrás: Investor.hu

Válság után: részvény

Ehhez képest a részvények árfolyama gyorsan és nagymértékben tud zuhanni, de a látottak alapján az is igaz, hogy általában az árfolyamok helyreállása is gyorsan megtörténik. A kutatás rávilágított arra a tényre, hogy a részvényeket nem szabad egyből a gazdasági összeomlás után eladni, hanem tartani kell őket a válság időszaka alatt is, hiszen a kilábalás után jó eséllyel az árfolyamok visszatérnek a korábbi szintekre (persze ez sincs minden esetben így, most is láthatunk olyan részvénypiacokat, melyek nem érik el korábbi csúcsaikat). Mindenesetre a válságban a részvények nagyon gyengén teljesítenek, utána viszont velük lehet igazán szép hozamokat elérni.

Mit érdemes csinálni?

A látottak egyik legfontosabb tapasztalata talán, hogy a megtakarítóknak érdemes az egyensúly megtalálására törekedni. Elég, ha megnézzük, hogyan alakultak a kiegyensúlyozott portfólió hozamai. Ezek a portfóliók kis és nagy kapitalizációjú tőzsdei vállalatokat, nagy belső értékkel rendelkező részvényeket és kötvényeket is tartalmazott. Jól látható, hogy ezek a tisztán részvényeket tartalmazó portfólióknál összességében (figyelembe véve a csökkenő és emelkedő periódusokat is) sokkal jobban teljesítettek.

Ha arra is kíváncsiak, hogy a gyakorlatban ezt hogyan valósítják meg hazai profi befektetők, az Investor.hu csütörtöki eseményén személyesen is felteheti kérdéseit a szakértőknek.

Forrás: Investor.hu


Mit tanácsolnak a profik?

Bár ez teljesen egyértelműnek tűnik, a legfontosabb tanács, hogy legyen egy elképzelésünk, ami mellett végig tartsunk is ki. Azt is tudatosítanunk kell, hogy ha egy olyan portfóliót szeretnénk összeállítani, amely hosszú távon az infláció feletti, busás hozammal kecsegtet, nem kerülhetjük el a kockázatot. A részvények hosszú távon felülteljesítik a kötvényeket, de bizonytalan időkben a kötvények biztosítják a stabilitást.

Mekkora kockázatot vállaljunk?

Nagyon fontos, hogy felmérjük saját kockázattűrési képességünket és hajlandóságunkat. Ha nem szeretjük a kockázatot, akkor allokáljunk több pénzt biztonságosabb eszközökbe (például kötvényekbe, kötvényalapokba). Ezzel együtt viszont fogadjuk el a tényt, hogy a kisebb kockázatot tartalmazó befektetések hozama is sokkal kisebb lesz.

Óvatosan, ha nyugdíj előtt vagyunk

Szót kell ejtenünk a nyugdíj közelében lévő, vagy azt tervező megtakarítókról is. Számukra a legfontosabb tanács, hogy ne hagyjanak részvényben olyan pénzeket, amelyekre előreláthatóan 5 éven belül szükségük lehet. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy pont akkor esnek a részvényárfolyamok, amikor arra az összegre a legnagyobb szükség volna, így csak nagy veszteségek árán tudunk a pénzhez hozzájutni.

Egyéni mérlegelés

Minden befektetőnek más a kockázattűrő képessége és különböző befektetési stratégiát követ. A befektetés valójában nem más, mint egyensúlyozás a lehetséges hozam és a kockázat között. Agyunkban ilyenkor valóságos kötélhúzás folyik félelmeink és pénzsóvárságunk között. Mindannyian azt szeretnénk, ha a veszteségeket kikerülve, csak a nyereségekből részesülnénk, de el kell fogadnunk, hogy például a részvényekbe való invesztálással együtt járnak az időnként visszatérő árfolyamesések. Ha hosszú távra tervezünk, a legjobb talán, ha egy vegyes portfóliót alakítunk ki, vagyis a kötvények mellett részvényeket is tartunk, hiszen így a statisztikák szerint a gazdasági ciklusokon átívelően is jó hozamokat érhetünk el. Hogy mennyi kötvényt és részvényt tartsunk, az persze már egyéni mérlegelés kérdése.