Második ránézésre is dübörög a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A magyar GDP második olvasatra is 3,9 százalékos bővülést mutat a második negyedévben, amit főleg az építőipar, az autó- és alkatrészgyártás és a mezőgazdaság húzott. A hírekre minimálisat erősödött a forint (315-nél az EURHUF), míg a tőzsdén a Richter kezdett be ma, egy százalék feletti plusszal.
Vágólapra másolva!
  • A vártnak megfelelően 3,9 százalékkal bővült a magyar GDP a második negyedévben a végleges olvasat szerint is, derül ki a KSH adataiból. (Először még augusztus közepén látott napvilágot a GDP-adat.) Főként az építőipar (+19,1%), a feldolgozóipar (+9%) és a mezőgazdaság (+5,6%) húzta a nemzetgazdaságot. A feldolgozóiapron belül pedig az autógyártás és a hozzá kapcsolódó alkatrészgyártás volt a katalizátor.
  • Emellett érkezett még kiskereskedlemi adat is, ezek szerint júliusban 2,3 százalékos bővülést lehetett látni, ez azonban elmarad a várt 3,2 százaléktól.
Forrás: Investor.hu

  • A makrohírekre a forint kisebb erősödést mutat, de még mindig 315 felett ingadozik az euróval szemben.
  • A budapesti börzén a nagypapírok plusszal indították a napot, a Mol, az OTP és a Richter is fél százalék körüli emelkedésben van. Egyedül a Magyar Telekom áll minimális mínuszban.
  • A Richter egy százalék feletti pluszba lendült, miután a ma reggeli bejelentés szerint együttműködési és licensz megállapodást kötött a Palatin Technologies-szel. A Richter ezzel a nőgyógyászatban próbál terjeszkedni, bremelanotide készítményével. A megállapodás értelmében a Palatin a szerződéskötéskor 7,5 millió euró összegre jogosult, de később további 2,5 millió eurót is kaphat. Ezzel a 3 900 forintos szintet készül áttörni, jelenleg 3 920 forinton áll.
  • Nyugat-Európában is a magyarhoz hasonló pluszokat lehet látni a tőzsdéken, élen az olasz parkett áll (+0,8%), de a francia, a német és a brit tőzsde is fél százalék körüli pluszban van.