Megsértik a tűzszünetet Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Meghalt egy orosz újságíró az ukrajnai válságövezetben. A helyszíni hírek szerint a kijevi kormányerők lötték le. Az ukrán elnök és a szakadárok által kihirdetett tűzszünetet mindkét fél többször megsértette.
Vágólapra másolva!

A szakadárok hétfő hajnal óta aknavetőkkel lövik a terrorellenes akcióban részt vevő ukrán katonák állásait a Donyeck megyei Szlovjanszk közelében. Dmitro Timcsuk, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője szerint az ukrán katonák visszaverték a támadást.

A terrorellenes művelet sajtóközpontja szerint az éjszaka aknavetővel lőtték a Donyeck megyei kramatorszki repülőteret, továbbá az ukrán kormányerők állásait Szlovjanszk, valamint Makariv, Andrijivka települések és a Karacsun hegy közelében.

A közlemény szerint a szakadárok egyoldalúan megsértik Petro Porosenko béketervét. Az ukrán elnök 72 órával meghosszabbította a péntek este lejárt tűzszünetet. Az államfő egy hete fegyverletételre szólította az oroszbarát szakadárokat, tárgyalásokat ajánlott nekik, és kilátásba helyezte Ukrajna decentralizálását is. Három nappal később a szakadárok is tűzszünetet hirdettek, és jelezték, hogy kitartanak emellett akkor, ha Petro Porosenko meghosszabbítja a fegyvernyugvást.

Orosz áldozat

A térségben meghalt egy orosz újságíró. A z orosz Pervij Kanal csatorna 68 éves operatőrét haslövés érte, amikor egy katonai támaszpont közelében az ukrán kormányérők lövöldözni kezdtek. Anatolij Kljan a harmadik orosz tévés újságíró, aki ebben a hónapban életét vesztette Ukrajnában.