Vágólapra másolva!
Nincs túl jó hangulat ma reggel a globális piacokon, a tegnapi amerikai gyengélkedés úgy fest, hogy átragadt ázsiára is.
Vágólapra másolva!

Erős eredmények a Nike-tól

  • Zárásra valamelyest magukhoz tértek a vezető indexek a nap elején látott nagyobb mínuszokból, ugyanakkor még nap végén is 0,1 százalék körüli csökkenések voltak.
  • Kezdetben arra indultak lefelé az indexek, hogy a St. Louis-i Fed elnök, James Bullard szerint az infláció már év végén elérheti a 2 százalékos célt, míg a munkanélküliség 6 százalék alá csökkenhet. Így pedig a kamatemelés akár hamarabb is jöhet (Bullard szerint akár már 2015 1Q-ban), ami a legutóbbi nem túl jó GDP-adat után még jobban aggaszthatja a befektetőket.
  • A WTI típusú kőolaj ára két hetes mélypontok közelébe tért vissza csütörtökön, bőven 105,5 dollár alá, az erős amerikai készletadatok és gyenge első negyedéves GDP-szám után, ráadásul úgy tűnik, hogy az iraki feszültségek is enyhülnek. Jelenleg 105,6 dollár közelében jár a WTI árfolyama.
  • 3 százalékot ugrott piaczárás után a Nike, azt követően, hogy a vártnál jobb negyedéves eredményeket közölt. Az egy részvényre jutó profit (EPS) 78 cent lett (várt:75 cent), míg az árbevétel 7,43 milliárd dollárt tett ki (várt: 7,34 milliárd). Az előzetes megrendelések (ami a jövőbeni növekedés mutatószáma) 12 százalékot emelkedtek az elmúlt negyedévben.
  • Ellenben egy másik Dow Jones komponens, a DuPont részvényeit megtalálták az eladók zárás után, ugyanis a vegyipari cég visszavágta második negyedéves, illetve egész éves kilátásait, főként a mezőgazdasági üzletág gyengébb teljesítménye miatt. A részvények két százalékot estek zárás után.
  • Óriási ugrással (+30,6%) indította tőzsdei szereplését a GoPro, azok után, hogy az IPO során 24 dolláros ár alakult ki, amivel 427 millió dolláros tőkét emelt a cég. Az árfolyam 31,34 dolláron zárt tegnap.
  • 5 százalékot ugrott a Twitter csütörtökön, miután az Evercore szerint a cég gyorsabban tudja majd növelni felhasználói bázisát a jelenlegi negyedévben, mint tette azt az év első három hónapjában.
  • A New York Stock Exchange-re fogják bevezetni az Alibabát, jelentette be a kínai techóriás, míg a tickerje a 'BABA' lesz. Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy pontosan mikor lesz a bevezetés, és még az IPO nagysága sem tisztázott.

Gyengélkedik a Nikkei

  • Vegyes ma a hangulat az ázsiai piacokon, míg a Shanghai Composite valamelyest pluszban áll, addig a főbb benchmarkok inkább lefelé vették az irányt. A sorból kilóg a Nikkei, ami 1,4 százalékos mínuszával a lélektanilag is fontos 15 ezer pontos érték közelében ingadozik.
  • Ebben főleg a jen dollárral szemben mutatott erősödése lehet a ludas, az USDJPY árfolyama 101,4 közelébe esett vissza, holott szerdán már 102 körül jegyezték a devizapárt. Közben a kiskereskedelmi forgalom a vártnál jobb lett, nem 2, hanem csupán 0,4 százalékkal esett vissza májusban, éves alapon.