Pénztárgép-csere: 20-25 ezer vállalkozás csúszhatott le az állami támogatásról

Online pénztárgép egy debreceni üzletbe
Debrecen, 2014. január 7. Online pénztárgép egy debreceni üzletben 2014. január 7-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes gépekre való átálláshoz biztosítandó állami támogatás igénybevételének határideje január 31. legyen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A lecserélt online pénztárgépek száma már jócskán meghaladja a 100 ezret, de a teljes folyamat még mindig nem fejeződött be. Az állami támogatás határideje viszont április vége óta nem módosult.
Vágólapra másolva!

Állami támogatást továbbra is kizárólag azok a vállalkozások vehetnek igénybe - pénztárgépenként maximum 50 ezer forint erejéig -, amelyek az online pénztárgépüket április 30-ig üzembe helyezték.

Az LMP most publikált becslése szerint ez mintegy 20-25 ezer vállalkozást saját hibáján kívül hoz hátrányos helyzetbe, hivatalos adatok a témában egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Online pénztárgép egy debreceni üzletben. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint ismert, a pénztárgépcserék szűk keresztmetszete a kezdetektől az akkreditált pénztárgépek elérhetősége volt, nem pedig a vállalkozások cserére való hajlandósága.

Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert április óta többször megkérdezték a témában, ám ő mindannyiszor úgy fogalmazott, hogy a határidőt elégszer módosították, a vállalkozásoknak "megvolt a lehetőségük", hogy hozzájussanak az állami támogatáshoz.