Elvagdossák az Apple részvényeket

Vágólapra másolva!
Ma este darabolják fel az Apple részvényeit, ügyfeleink jövő héttől pedig már az új árfolyam mellett kereskedhetnek az Apple részvényével. Az árfolyam közben remekül teljesít az utóbbi időben, ráadásul a hétfői fejlesztői konferencia keretében érkezett bejelentések sem tudták elrontani az összképet, így a május elején kiküldött kereskedési ötletünk már több mint 8 százalékos pluszban jár. 
Vágólapra másolva!

Javában zajlik az élet az Apple háza táján, a héten a fejlesztői konferenciáról érkeztek fontos hírek, hétfőtől pedig az új árfolyam mellett kereskedhetünk majd a részvényekkel. A részvény közben remekül teljesít az utóbbi hetekben, a május elején 595 dolláros árfolyamnál kiküldött Csúcstámadásra készül az Apple című hírlevelünk óta pedig már több mint 8 százalékot emelkedett.

  • Az új árfolyamot hétfőtől láthatjuk majd az Apple neve mellett, a jelenlegi részvényesek pedig minden Apple részvényük helyett 7 új részvényt kapnak majd, az előző gyorsjelentés során bejelentett 7:1 arányú feldarabolás (split) értelmében.
  • Ügyfeleink számára nincs semmilyen extra teendő, az Investor Trader automatikusan jóváírja a számlán az új részvényeket. A felaprózásnak adózási szempontból sem lesz hatása, mivel a nyereség/veszteség kiszámításánál a korábbi bekerülési árakat is azok hetedén veszik csak figyelembe. A Google tavaszi felaprózásánál tehát lényegesen egyszerűbb lesz a helyzet.
  • Az Apple a likviditás növelésével indokolta a lépést, így pedig akár az ársúlyozású Dow Jones indexbe is bekerülhet a részvény, ami az alapok vásárlásán keresztül növelheti a forgalmat, a világ jelenleg is leglikvidebb részvényének esetében. Ezzel együtt az árfolyamok és részvények számának változása mellett semmilyen fundamentális tényező nem változik az Apple-nél.
  • A 7:1 arányú split ugyanakkor meglepőnek számít, mivel a vállalatok általában 2:1, 5:1, vagy éppen 10:1 arányú feldarabolásokat szoktak bejelenteni. Akár az is elképzelhető, hogy az Apple a korábbi 700 dolláros történelmi csúcs miatt választotta a 7-es számot, ami így pont 100 dollárral lenne egyelő.

A konferencián történő bejelentések egyébként az összképet nem változtatták meg, sőt, a fejlesztők számára bemutatott új programozási nyelv akár távolabbi perspektívákat is megnyithat majd a jövőben, katalizálva az árfolyamot a nyáron.

Az Apple tehát látszólag a szoftverek közötti integrációval próbálja erősíteni hardvereladásait, és Mac, illetve iPad vásárlásokra csábítani az iPhone tulajdonosokat. A várhatóan ősszel érkező hardverek körüli spekulációk pedig segíthetik is az emelkedést majd a nyáron. A második negyedéves gyorsjelentés várhatóan július végén érkezik.

Sikerült a kitörés

Nem csak a héten, hanem a korábbi hetekben is remekül szerepelt a részvény, májusban szinte folyamatosan emelkedett a papír, és a 600 dolláros szint sem tudta sokáig útját állni az emelkedésnek. Az utóbbi napokban pedig valósággal szárnyalt a részvény, ami 645 dollár közelében zárt tegnap.

Ebből kifolyólag viszont meglehetősen túlvett a papír a napi grafikonon, az RSI már 78 felett jár, de az MACD sem fest túl jól. Rövid távon így akár kisebb korrekció is elképzelhető, ami akár a 600 dolláros szint visszateszteléséhez is vezethet.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Hosszabb távon azonban szinte minden a terv szerint alakul, a füles csésze alakzatból szinte tankönyvi kitörést lehet látni. A korábban megfogalmazott 700 dolláros célár így továbbra is az elsődleges célnak tekinthető.

Az Apple heti grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A pozícióról alkotott hosszú távú elképzelésünk így továbbra is változatlan, a fentebb említett tényezők miatt nem változtatunk az eredeti stratégián, és nem emeljük a stop-loss megbízásunkat sem.