Megbokrosodott az építőiparunk

Vágólapra másolva!
Hasít a magyar építőipar, legalábbis a KSH reggeli adatközléséből ezt olvashatjuk ki. Tavaly év eleje óta már folyamatos a növekedés a szegmensben, a februári 28 százalékos megpattanás azonban jóval az eddig látott százalékos gyarapodások fölé magasodik. 
Vágólapra másolva!

Igen szép bővülés bontakozott ki februárban az építőipari termelésben, és bár már a megelőző hónapok is szép eredményeket hoztak, ez a mostani bőven képes volt még azokra is rátenni egy lapáttal. Mostanra tehát kijelenthetjük, hogy az építőiparban tavaly kibontakozott egy mostanáig kitartó fordulat, legalábbis a számok szintjén mindenképp.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul van két meghatározó építménycsoport, melynek mindegyike szép emelkedést mutatott. A nagyobb lendület mindenesetre abban az egyéb építménykategóriában történt, ahol olyan állami megrendeléseknek volt szerepük, mint a vasút-felújítások és útépítési munkák, közműfejlesztések.

A gazdasági teljesítmény alakulására nézve tehát mindenképpen pozitív adatok láttak napvilágot, aminél már csak akkor lenne kedvezőbb a kép, ha az állam által dominált beruházások mellé a magánszféra is felzárkózna nagyobb építőipari termeléssel.

Forrás: Investor.hu

A látott adatok nagyon sok áttételen keresztül az OTP számára lehetnek kedvezőek, hiszen a hazai blue chipek közül a bank árfolyama reagálhat legérzékenyebb módon a magyar makrogazdasági folyamatok változására. Az adat publikálása viszont nem hatott a részvény árfolyamára, aminek a magyarázata az lehet, hogy azt sokkal inkább a hosszabb távú trendek és kilátások befolyásolják (sok más, ennél akár sokkalta is fontosabb tényező mellett), mintsen a havi szintű változások. Az építőipari termelés kilátásaival kapcsolatban pedig vannak azért kérdőjelek, az előttünk álló hónapokban például az lesz majd érdekes, hogy az alacsony bázis kiesésével mekkora növekedést sikerül majd felmutatni.

Forrás: Investor.hu