Meseszép szezonkezdet Amerikából

Vágólapra másolva!
Tegnap hivatalosan is elstartolt a tengerentúlon az első negyedéves gyorsjelentési szezon, melyet ki más nyithatott volna, mint a világ meghatározó alumíniumipari cége, az Alcoa.
Vágólapra másolva!
  • Bár a részvényenkénti 16 centes veszteség elsőre nem tűnik túl impozánsnak, az eredményt nem árt megtisztítani az egyszeri tételektől. Ennek elvégzése után ugyanis már 9 centes profitot tud felmutatni az Alcoa, amely túlszárnyalja az elemzők által előrevetített 5 centes nyereséget.
  • Évtizedes tendencia törhet meg az Alcoa előrejelzése szerint ugyanis idén hosszú idő után először haladhatja meg az alumínium utáni kereslet a kínálatot. Holott januárban még 106 milliós többlettel számolt a cég, addig tegnap közzétett várakozása már 730 millió tonnás hiányt vetít előre.
  • A kereslet nagy részét továbbra is Kína támaszthatja, ahol idén 10 százalékos bővüléssel számol az Alcoa. A globális kereslet esetében 7 százalékos növekedés várható (fenntartva a korábbi előrejelzést), míg Kína kiszűrésével 4 százalék lenne a bővülés.
  • Az iparágak közül a légiipar esetében számol nagyobb kereslettel a cég, aminek következtében immáron 9 százalékos keresletélénkülést vár a repülőgépgyártóktól.
  • A kedvező gyorsjelentésre 3,6 százalékot ugrott az Alcoa árfolyama a piaczárás utáni kereskedésben, de az optimizmus a mai kereskedésre is átragadt. Az európai szektortársak közül ugyanis a német ThyssenKrupp közel 2 százalékos pluszban tartózkodik.
  • Az Alcoáról érdemes kiemelni, hogy az S&P 500 komponensei közül elsőként publikálta a negyedéves számokat. A cég részvénye korábban évtizedekig a Dow Jones alkotóeleme is volt, ahonnan szeptemberben 44 év után esett ki.