Tárgyalóasztalhoz ülne a Magyar Telekom

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
A Forbes után a Napi Gazdaságnak, illetve a hvg.hu-nak is interjút adott a Magyar Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen. Szerinte igenis szexi a szektor, csupán a körülmények változtak sokat az elmúlt években.
Vágólapra másolva!
  • A vezérigazgató várakozása szerint a választások után tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal, és részletesen kidolgozzák a nemrégiben aláírt partnerségi megállapodást. Ebben ugyanis a kormány vállalata, hogy felülvizsgálja az eddigi adóztatási politikáját, illetve az iparági szabályozást.
  • A kormányzati oldalon ugyanis látják, hogy a távközlési cégek nem tudnak fejleszteni, ha nem változik meg az eddigi adózási és az iparági szabályozási környezet.
  • A fejlesztésekre viszont nagy szükség van, az Európai Unió ugyanis a digitális menetrendjében meghatározta, hogy a tagállamoknak 2020-ig milyen mértékű szélessávú lefedettséget kell elérniük. Magyarország pedig már 2018-ra teljesítené az elvárásokat. Mattheisen szerint nem irreális, de ambiciózus a célkitűzés.
  • Ez elkövetkezendő évek osztalékára nem kívánt kitérni Mattheisen, ugyanakkor kihangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartják, hogy értéket teremtsenek a részvényeseiknek.
  • A Telekom-vezér elmondása szerint egyelőre kicsi annak a valószínűsége, hogy a közeljövőben elinduljon egy állami mobilcég. Azzal, hogy az állam megvásárolta az Antenna Hungáriát, csupán az elvi lehetősége nyílt meg, odáig azonban még nagyon sokba kerülő beruházásokon át vezethet az út.
  • A telekomcégek szolgáltatása három alappillérből épül fel: infrastruktúra, működési frekvencia, illetve ezekre optimalizált készülék, illetve szolgáltatáscsomag. Ebből az Antenna Hungária csupán az infrastruktúra egy részét jelenti.
  • Ugyan az MVM Net birtokába került 450 MHz-es tartományt is sok mindenre lehet használni, de jelenleg a 900 és 1800 MHz-es frekvenciákban zajlik a kereskedelmi szolgáltatás. Ezen a frekvencián működnek a 2G, 3G és a rohamosan terjedő 4G képes készülékek.
Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.