A kasszás nyilatkozat buktatta le a karcagi kisboltost

Vágólapra másolva!
A kasszacserénél kódot még kért a NAV-tól, de a kasszát már nem rendelte meg egy karcagi kisboltos. A NAV ellenőrizte az összes ilyen esetet, így bukott le a közértes is, aki lejárt szavatosságú termékeket is árult.
Vágólapra másolva!

Visszaadta az adószámát, de a kisboltját nem zárta be egy karcagi közértes, akit a saját kasszás nyilatkozata buktatott le – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV 2013 végén látogatta végig azokat az észak-alföldi kereskedőket, akik kértek üzembe helyezési kódot az online pénztárgépekhez, de a készüléket már nem rendelték meg. A karcagi közértes azzal érvelt, hogy azért nem rendelt kasszát, mert megszünteti a vállalkozását – aztán az ellenőrzésnél kiderült, hogy nem így tett.

A kisboltos tavaly novemberben adta vissza az adószámát, de a februári NAV-ellenőrzésnél kiderült, hogy a bolt ugyanúgy működik tovább. A revizor próbavásárlást tartott: vásárolt, fizetett, de a bolttulajdonos férje, aki a pénztárban ült, nem adott számlát. Az ellenőr ekkor kért papírt, de nem kapott, ehelyett a boltos bevallotta, hogy engedély nélkül működik.

A NAV bezáratta a boltot, majd az áru ellenőrzésekor kiderült, hogy a legtöbb termék szavatossága lejárt, és az élelmiszerek többségéről számlája sem volt. A NAV 42 féle árut foglalt le, a jelen lévő főállatorvos pedig fél tonna élelmiszer megsemmisítéséről döntött.

A NAV szerint a volt vállalkozó bevallotta, hogy szándékosan sértett törvényt, így a NAV várhatóan a maximális bírságot szabja majd ki.