Kár túlságosan aggódni a feltörekvő piacokért

Vágólapra másolva!
A feltörekvő régiók országai ma sokkal jobb állapotban vannak, mint az 1998-as válság idején - véli Lloyd C. Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!
  • A feltörevkő országok 1998-as és mostani helyzete nagy mértékben különbözik egymástól a vezérigazgató szerint. A feltörekvő államok ma jóval magasabb devizatartalékokkal, rugalmasabb árfolyamrendszerrel és jobb politikai irányvonalakkal rendelkeznek, mint 16 évvel ezelőtt. (A témával mi is részletesen foglalkoztunk a múlt héten: Kísért az ázsiai válság?)
  • Ezek az országok az elmúlt években élvezték a laza monetáris politika gazdaságélénkítő hatásait. Annak köszönhetően áramlott a tőke az országokba, és a nyersanyagárak is emelkedtek.
  • A szabad tőkebeáramlásnak viszont konszolidálódnia kell, ami a hosszú távú ciklus természetes része. Ezt úgy is tekinthetjük, hogy ahhoz, hogy hármat előrelépjünk, előbb egy lépést hátra kell megtenni.
  • Kínával kapcsolatban kiemelte, hogy a kínai gazdasági növekedés rendkívül fontos a világgazdaság szempontjából, és rendkívül nagy szükség van annak felpörgésére.