Célba vesszük a párizsi csúcsokat

Vágólapra másolva!
Rendkívül impozáns teljesítménnyel rukkoltak 2012 óta elő a francia bankpapírok, közöttük a Crédit Agricole és a BNP Paribas. Ráadásul, ha a jelenlegi támaszok kitartanak, akkor a felpattanással akár további jelentős bővülés elé nézhetnek.   Februárban közelebbről is megismerkedhetnek az Investor Trader ügyfelei a párizsi, amszterdami és brüsszeli piacokkal, ugyanis legújabb akciónk keretében kedvező díjak mellett lehet kereskedni a börzéken forgó értékpapírokkal!Az akció részleteiről ezen az oldalon tájékozódhat.
Vágólapra másolva!

CRÉDIT AGRICOLE: Folyik a visszateszt

A meghatározó 9,7 eurós szintig korrigált vissza az elmúlt napokban a Crédit Agricole árfolyama, az 50 napos mozgóátlag mellet ugyanis egy másik támasza is itt húzódik. Sőt, a soron következő menedék sincs olyan távol, 9,25 eurónál húzódik.

Ha sikerülne felpattanni az árfolyamnak, akkor egy igen széles tér nyílna meg előtte, egészen 12,6 euróig. Igaz, előtte a januári 10,8 euró körüli lokális csúcsát is maga mögött kellene hagynia a Crédit Agricole-nak.

Ebből kiindulva pedig egy kedvező hozam/kockázatú befektetéssel állunk szemben. Legalább is, ha a papírtól a 2012 óta tartó emelkedő trendvonal, illetve a 200 napos mozgóátlag közelében megválnánk a pesszimista forgatókönyv bekövetkezte esetén.

A Crédit Agricole árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

BNP PARIBAS: Fontos szintet tesztel

Szintén egy meghatározó szinthez érkezett a szektortárs, a BNP Paribas árfolyama. Bár rövid időre benézett a bankpapír az 50 napos mozgóátlag alá, úgy néz ki, hogy egyelőre nem esik el a fontos támaszszint. Utóbbit ráadásul az 55,3 eurónál lévő támasz is erősíti.

Ezek letörése igen negatív jelzés lenne, akár az 50 euró közelében lévő 200 napos mozgóátlagig, illetve az emelkedő trendvonalig is visszaeshetne az árfolyam.

A BNP Paribas árfolyama, napi grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Felpattanás esetén viszont komoly növekedés előtt állhat a BNP Paribas, ehhez azonban a 60 eurós masszív ellenálláson is át kellene jutnia. E szint felett legutóbb 2008-ban járt tartósan az árfolyam. Ebben az esetben viszont a 70 eurós szinte elérése sem zárható ki.

A BNP Paribas árfolyama, heti grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.