Varga örül a 200 milliárddal kisebb hiánynak

Vágólapra másolva!
A 2013-as költségvetési hiány a többször megemelt tervnél közel 200 milliárd forinttal kisebb, de az eredetileg elfogadottnál jó 80 milliárd forinttal nagyobb lett. Egy-két bank vonulhat ki Magyarországról a nemzetgazdasági miniszter szerint.
Vágólapra másolva!

Csaknem 200 milliárd forinttal kisebb lett a tavalyi költségvetési hiány, mint ami a törvényi cél volt – dicsekedett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ennek apropóján összehívott sajtótájékoztatón. A kormány 929 milliárd forinttal költött többet bevételeinél, ezt mutatják az előzetes számok. (Az önkormányzatok egyenlegéről csak március végén lesz közel végleges szám, most a tárca 90 milliárd forint körüli pluszt vár a településektől.)

Azt Varga nem tette hozzá, hogy a törvényi előirányzatot többször emelte a kormányoldal az év során,. 2013-nak még 842 milliárd forintos hiánytervnek ment neki a kabinet, év végén 1125 milliárdot mutatott a módosított előirányzat. A végleges hiány tehát az eredetit bő 80 milliárd forinttal meghaladta, de a módosított tervtől valóban jócskán elmaradt.

A befektetők nem ezt a számot nézik, hanem az uniós módszertan szerint számolt adatot. A kormány 2,7 százalékos GDP-arányos számot vállalt, ez Varga szerint meglesz, a legrosszabb esetben ekkora lehetett a tavalyi deficit. Arra is van esély azonban a miniszter szerint, hogy 2,3 százalékos lett a hiány – a szám az önkormányzatok végleges eredménye mellett attól is függ, hogy az EU statisztikai hivatala és a kormány közötti elszámolásbeli egyeztetésnek mi lesz a vége. A takarékszövetkezetek ernyőszervezetének juttatott 100 milliárd forintos tőkejuttatás elszámolásáról folyik a vita.

A kormány az év első felében kétszer alaposan belenyúlt a költségvetésbe. Májusban bő 90 milliárdos kiadászárolást rendeltek el az államigazgatásban, júniusban pedig közel 130 milliárdos adóemelésről (6 százalékos plusz adó a kamatjövedelmekre, a tranzakciós adó megadóztatását, majd az adó megemelését rendelték el) elhatároztak. Az év második felében a költekezésre helyeződött a hangsúly: ekkor született döntés a - egy nemrégi kormánydöntés értelmében idén március végével privatizálandó - takarékszövetkezetek felpumpálásáról, de kellett a pénz az E.On gázüzletágát bekebelező Magyar Villamos Művek tőkeemelésére is. Decemberben pedig a májusban zárolt pénz egy részét felszabadította a kormány, és jutott több tízmilliárd forint a kórházi adósságállomány leépítésére, a szállítók kifizetésére is.

Varga kitért arra is, hogy tudomásuk szerint 1-2 banknál foglalkoznak komolyan a kivonulás gondolatával. Többet nem árult el. Matolcsy György jegybankelnök pár napja 4, másfél éven belül távozni szándékozó hitelintézetről beszélt, nevek nélkül.

Az online kasszákra ráfordulva megemlítette Varga, hogy 15 ezer, az adóhatósághoz bekötött kasszát látnak. (Durván 205 ezret kellett volna bekötni tavaly év végéig a sokszori határidő-hosszabbítás után.) Most az a cél, mondta Varga, hogy reális határidőt tűzzenek ki az átállásra, a részletekről egy hétfői tájékoztatón fognak beszélni.