Özönlenek a tőzsdére a vállalatok

Vágólapra másolva!
14 éves csúcsra ugrott idén az IPO-aktivitás Amerikában, mivel ebben az évben már 273 vállalat ment tőzsdére, melynél több részvénykibocsátásra csak a 2000-es évek dotkom-lufija idén volt példa. 
Vágólapra másolva!
  • A 2000-es évek dotkom-lufija óta nem ment annyi vállalat tőzsdére Amerikában, mint idén. 2014-ben ugyanis 273 társaság vezette be a részvényeit az amerikai piacokra, aminél több IPO-ra csak 2000-ben volt példa.
  • A véghezvitt kibocsátások közel 85 milliárd dolláros értéke is 14 éves rekordot ütött, és nem sokkal marad el a 2000-es "aranyévekben" megfigyelt 97 milliárd dolláros értéknél. Ráadásul több mint 50 százalékos ugrásnak felelt meg 2013-hoz képest.
Forrás: BusinessInsider, Investor.hu

  • Különösen aktívak voltak az egészségügyi cégek, melyek közül 100 ment tőzsdére idén, amivel a 273 végbement IPO-nak több mint a harmadáért felelősek. Rajtuk kívül a pénzügyi vállalatok is nagyon aktívak voltak, 38,5 milliárd dollárt gyűjtöttek az IPO-k során, ami közel duplája a tavalyi értéknek.
  • Azonban kétségkívül a leghangosabb médiavisszhangja az Alibaba tőzsdére lépésének volt, mely minden idők legnagyobb részvénykibocsátásának számít. A kínai internetes óriás 25 milliárd dolláros részvénykibocsátása nagyjából a negyede az idén végbement IPO-knak, és nagy szerepet játszott az aktivitás 14 éves csúcsra ugrásában.
  • Ugyanakkor ne feledkezzünk meg például a Virgin America, vagy a GoPro piaci debütálásáról sem, melyeket szintén nagy felhajtás övezett.
  • A vállalatok aktivitásának nagy lökést adott a részvénypiaci rali, mivel az elmúlt negyedévekben kiemelkedő árfolyam-emelkedéseknek lehettünk tanúi, amiből a még nem tőzsdén lévő cégek sem akartak kimaradni.
  • Emiatt az idei kétségkívül az IPO-k éve volt, és a szakértők szerint 2015 még aktívabb lehet ebben a tekintetben. A várakozások szerint jövőre tőzsdére léphet az Uber, a Spotify vagy az Airbnb is, melyeket kiemelt figyelem övezhet, ha valóba megvalósulnak ezek a tranzakciók.

Mi az IPO?
Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.