Tízezrek kapják vissza a mozgóbérüket

készpénz bankkártya
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a tranzakciós adóval és a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Mégis megkapják több havi elmaradt bérüket a közlekedési, vízügyi, őrző-védő, illetve fehérjeipari ágazatban dolgozó munkavállalók.
Vágólapra másolva!

A Munkástanácsok többszöri kérésére a kormány egyértelműsítette azt a 2014. június 25-i intézkedését, amelyre hivatkozva a közvetlen vagy közvetett állami tulajdonban lévő vállalatok beszüntették a prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetését a munkavállalók számára.

Visszamenőleg megkapják

Az Origo szerdán írt arról, hogy több tízezer munkavállaló augusztus óta havonta 10-20 ezer forinttal kevesebb fizetést visz haza. Az állami vagy állami többségi tulajdonban lévő cégeknél működő egy része július óta nem kapta meg többletfeladataikért járó egyes juttatásaikat.

Tízezrek kapják vissza elvett bérüket Forrás: MTI/Faludi Imre


A Munkástanácsok értesülése szerint a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. levélben értesítette a cégeket, hogy a tulajdonos által meghatározottak szerint és a jogszabályokban foglaltak alapján megkezdhetik az elmaradt 2013. évi és 2014. évi üzleti tervben elfogadott juttatások kifizetését.
Korábban Pető Sándor a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének elnöke azt kérdezte az Origó riporterétől, „Ugye vízügyi sztrájkról még nem hallott?” Dolgozóink fizetése éves szinten 200-250 ezer forinttal csökkent amiatt, mert nem fizethetünk mozgóbért. Nem tudjuk lenyelni a fizetések megcsonkítását, bármeddig elmegyünk, ha kell sztrájkolunk is – tette hozzá Pető Sándor.

Lehet, hogy karácsony előtt érkezik a pénz

Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke elmondta: szeptemberben és novemberben is írtak levelet a Nemzeti Fejlesztési miniszternek Seszták Miklósnak, melyben azt kérték tőle, vonja vissza a mozgóbér befagyasztására vonatkozó határozatot. Végül decemberben a miniszterelnöknek címezték levelüket.

Az elmaradt béreket Palkovics Imre szerint elképzelhető, hogy még decemberben egy rendkívüli kifizetéssel megkapják a munkavállalók. De legkésőbb a január elején esedékes decemberi bért egészítik ki vele - tette hozzá.