Így legyünk sikeres befektetők

Vágólapra másolva!
Jim Rogers legenda a befektetések világában, elég, ha arra gondolunk, hogy 1973-ban ő alapította Soros Györggyel közösen a Quantum Fund nevű hedge fundot. Ennek fényében már nem is csoda, hogy bármi, amit a befektetéssel kapcsolatban mond, egyből az érdeklődés középpontjába kerül. A befektető legenda a Business Insidernek válaszolt az örök kérdésre: hogyan lehetünk sikeres befektetők? Mind kezdő, mind profi befektetők számára érdemes meghallgatni és megfogadni a tanácsait.
Vágólapra másolva!

Jim Rogers, aki már 1980-ban, 38 évesen „nyugdíjba vonult”, természetesen a mai napig a befektetések világának legendájának számít, és időről időre a nagyközönség előtt is elmondja véleményét az aktuális témákról. Legutóbb arról a mindenki számára alapvető fontosságú kérdésről faggatták, hogy vajon hogyan is lehetünk sikeres befektetők. Rogers állítása szerint erre az örök kérdésre mindig ugyanazt a választ adja: „Ne hallgass se rám, se senkire.”

Mibe fektessük a pénzünket?

Rogers ugyanis úgy véli, hogy csakis úgy válhatunk sikeres befektetőkké, ha olyan területen fektetjük be a pénzünket, amiben már amúgy is jelentős tudással rendelkezünk. Ilyen témakörök márpedig mindenkinek vannak. Ezek lehetnek például az autók, a divat, vagy bármi más, a lényeg, hogy sokat tudjunk róla.

Találjuk meg azt, ami érdekel

Előfordulhat azonban, hogy úgy gondoljuk, mi semmiről nem tudunk igazán sokat. Ilyenkor lépjünk hátra egy lépést, és vessünk egy pillantást a mindennapi életünkre.

Milyen újságot veszünk fel például, amikor bemegyünk egy váróterembe? Milyen tévécsatornákat és milyen műsorokat nézünk a szabadidőnkben?

Ha ezeket és ezekhez hasonló kérdéseket feltesszük magunknak, hamarosan egészen biztosan ki fog kristályosodni, mi is a mi tényleges érdeklődési körünk, mi az, amiben tényleg jelentős tudással rendelkezünk. Ha ezen túl vagyunk, már minden esélyünk megvan arra, hogy sikeres befektetőkké váljunk.

Egy példa a szemléltetés kedvéért

Ha például rajongunk az autókért, akkor biztosan mindent elolvasunk, ami velük kapcsolatos. Így egyből tudni fogjuk, ha valami olyan dolog várható, ami kiugró hatással lesz az iparágra.

Lehet ez akár az üzemanyag befecskendező rendszerek egy új típusa, amiről tudni fogjuk, hogy hogyan is áll ez a versenytársak hasonló termékeihez. Ennek köszönhetően pedig azzal is tisztában leszünk, hogy mikor kerül mindez gyártásba, és azt is, hogy várhatóan mikor jelenik meg ennek a hatása a piacon.

Ragaszkodjunk is hozzá

De vehetünk ezer más témakört, az alapvető stratégia, hogy ragaszkodjunk a területhez, amihez értünk, és abban tágítsuk tudásunkat. Ha például valaki felhív, hogy épp most hallott egy vadonatúj számítógép processzorról, ne is foglakozzunk vele, hiszen a mi területünket az autók (vagy bármi más) jelentik.

Koncentráljunk tehát arra, amit tudunk, és az ezzel kapcsolatos változásokra. Ennek köszönhetően nekünk sokkal hamarabb tudomásunk lesz minden nagyobb változásról, ami az iparágban be fog következni. Hiszen a szenvedélyünkről lesz szó: olyan témákról, amelyekről szívesen olvasunk naphosszat.

Fejlesszük a gondolkodásmódunkat is

Nagyon fontos az is, hogy megtanuljuk, hogyan gondolkodjunk a megfelelő módon. Tanuljuk meg felfedezni, ha valami új, valami egészen eltérő a megszokottól és irányváltást jelent.

Forrás: 123rf.com

Tanuljuk meg azt is, hogy hogyan gondolkodjunk előre. Így tudhatjuk meg mindenkinél korábban, mi fog történni. Ennek köszönhetően pedig előbb látjuk majd akár azt is, hogy mikor adjunk el egy részvényt, hiszen tisztában leszünk azzal, hogy mikor indult egy vállalat rossz irányba, mikor kezdenek a versenytárak olcsóbb termékeket gyártani, vagy mikor éleződött ki túlzottan egy verseny.

Hosszabb időtávon nagyon kell vigyázni

Most pedig vegyük úgy, hogy megtettük mindezt és tíz év alatt megtízszereztük a vagyonunkat. Ekkor jön el az az időszak, amikor legsebezhetőbbekké válunk. Hiszen úgy gondolhatjuk, hogy ez eddig mind csodás volt, csináljuk újra! De most keressünk valami mást, hiszen az előbbi területen is olyan egyszerű volt minden.

Ez pedig egy hatalmas hiba, amit mégis nagyon sokan elkövetnek.

Jönnek ugyanis olyan idők, amikor a legbölcsebb dolog, amit tehetünk, az pont az, hogy nem teszünk semmit. A legsikeresebb befektetők ugyanis, valójában az idejük nagy részében nem is csinálnak semmit. Ha vettünk egy részvényt tíz éve, és nem nyúltunk hozzá az eltelt időszakban, akkor valójában nem tettünk mást, mint figyeltük, mi történik a világban, és szemmel tartottuk a változásokat. Sokszor ez a legjobb, amit tehetünk.

Jim Rogers tanácsait tehát mindenkinek érdemes megfogadnia. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen területen is fektetünk be, sohasem szabad megfeledkeznünk a diverzifikációról. Ez azt jelenti, hogy még ha meg is találtuk a kedvünkre való területet, nem szabad minden pénzünket például egy vállalat részvényeibe fektetni, hanem azon a területen a lehető legtöbbféle eszközbe kell azt tennünk. Ezzel elérhetjük, hogy akármi is történik egy-egy papírral, a kockázat olyan szinten szét lesz osztva, hogy a teljes portfóliónk értékét nem fogja olyan súlyosan érinteni, mintha csak azt az egy eszközt birtokoltuk volna. Amennyiben pedig felkeltette az érdeklődésünket Jim Rogers, és szívesen belevágnánk a befektetések világába, egyszerűen megtehetjük ezt az Investor Trader rendszerén keresztül.