Hogyan alapítsunk céget Ausztriában?

SONY DSC
Vágólapra másolva!
Ausztria rendkívül vállalkozóbarát feltételekkel és nagy bizalommal várja a magyar cégeket, de aki mozdulni akar, annak a nagyon erős konkurenciára is fel kell készülnie - hangzott el a Loffice Cégalapítás és vállalkozásindítás Ausztriában című rendezvényén.
Vágólapra másolva!

"Aki Magyarországon prémiumszolgáltatásokat nyújt , annak Ausztriában is van helye" - mondta Berényi Ferenc, az ABA-Invest in Austria képviselője a Loffice-ban összegyűlt, csaknem kétszázfős közönségnek.

Fókuszban az innováció

A piaci körülményeket érzékeltetve a szakértő kiemelte, hogy az osztrák gazdaság fejlődési üteme csaknem kétszerese a németének, az osztrák kormány pedig csaknem a GDP 3 százalékát az innováció ösztönzésére forgatja vissza - ami magasan felülmúlja az EU-átlagot (a hazai körülbelül 1,4 százalékos értékről nem is beszélve).

Eltérő jogi környezet

Az üzleti körülmények feltérképezésén túl a rendezvény az osztrák piacra való belépés jogi és adózási kérdéseivel kapcsolatban is gyakorlati tanácsokkal szolgált a résztvevők számára.

SONY DSC Forrás: Loffice

Az osztrák cégalapítás esetén egy viszonylag lassú, 2-3 hetes procedúrára érdemes készülni, ám a folyamat felgyorsításánál fontosabb, hogy az adózási kérdéseket a megfelelő döntések előtt alaposan körbejárják - mondta el Dr. Ujvárosi Veronika, aki ügyvédként az osztrák cégjogi kérdésekre specializálódott.

Segítik a kezdőket

"A cégalapítók számos támogatási lehetőséget és mikrohitelt vehetnek igénybe, de ezekről a papírok beadása előtt kell tájékozódni, mert a beadást követően a kedvezményekkel már nem lehet élni" - figyelmeztetett a szakember.

Az osztrák cégformák hasonlóak a Magyarországon elterjedtekhez: létrehozható egyéni vállalkozás, KKT és BT is, de a leginkább kedvelt forma a KFT (GmbH), amelynek alapításához 35.000 euro törzstőkéve szükséges - igaz, a vállalkozást már az összeg felének a befizetése után elindíthatjuk.

Nem csak a pénz számít

A cégbejegyzéshez ugyanakkor számos egyéb - nem anyagi - feltételnek is meg kell felelni: szükség van közjegyzői ellenjegyzésre, osztrák törvényszéki tolmácsra és társasági szerződésre is. A megfelelő egedélyekhez elengedhetetlenül szükséges bizonyítványok elismertetése sem mindig könnyű és akadálytalan folyamat - emelte ki Ujvárosi Veronika.

Ott kell lenni

Az adózási kérdéseken túl a székhelynek is érdemes kitüntetett figyelmet szentelni: az adóhivatal képviselője ellátogat a székhelyre és amennyiben a címen nem találja a bejelentett céget, illetve nem megfelelőnek értékeli azt, amit ott lát, akkor a bejegyzés újra indítására kötelezi az adott vállalkozót - figyelmeztetett a hazaitól eltérő osztrák gyakorlatra Radics András adótanácsadó.

Más adómorál

Ausztriában négysávos adórendszer van érvényben: az adómentes jövedelemhatár normálisan 11 ezer euró, de külföldi illetőségű személyeknél egy csökkentett, kétezer eurós határ van érvényben. Az uniós állampolgárok ugyanakkor adózhatnak osztrákként, ha jövedelmük 90%-a Ausztriában adózik, vagy külföldi jövedelmük nem több 11 ezer eurónál.

A Loffice rendezvényterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel Forrás: Loffice

„Az ausztriai adózás merőben más, mint a magyar, nemcsak azért, mert más országról van szó, hanem mert más viszonyok és szokások uralkodnak, amelyeket érdemes tiszteletben tartani, és betartani annak, aki kint szeretne érvényesülni” – foglalta össze Radics András.

A könnyebb út

Bár az ingatlanbérlés vagy -vétel Ausztriában rendkívül beruházásigényes, a kezdő vállalkozások sokat spórolhatnak a coworking modellel.

A cég kétlakiságát kihasználva például a Loffice is segítséget tud nyújtani bécsi cégalapítással vagy adózással kapcsolatos kérdéskre, miközben a bécsi irodaépületük egyszerre kínál székhelyszolgáltatást és rugalmas munkahelyet, fixen bérelhető irodát, rendezvénytermet vagy éppen tárgyalót - mondta el Klementz Kata, a Loffice társalapítója.

Híd

"A Loffice Bécs-Budapest Híd Programjának célja, hogy támogassa a hazai KKV szektort, és serkentse az osztrák-magyar üzleti együttműködéseket, mert hiszünk benne, hogy számos osztrák sikerre számot tartó magyar ötlet és kezdeményezés van az országban, Ausztria pedig rendkívül nyitott a színvonalas magyar termékekre és projektekre" - foglalta össze a rendezvény fő szervezőjének távlati terveit Klementz Kata.