Ezért érdemes türelmesnek lenni

Részvény, kötvény és vegyes portfóliók átlagos éves hozamai különböző időtávokra
Vágólapra másolva!
Amikor azt halljuk, hogy egy adott részvény portfólió átlagosan 10 százalékot hozhat évente, sokan hajlamosak vagyunk elsiklani a legfontosabb adat felett és irreális várakozásokkal nézünk a közeljövőbe. Pedig ebben az esetben nem a 10 százalékon van a hangsúly, hanem azon, hogy „átlagosan”. A Business Insider által bemutatott ábra alapján már mindenkinek világos lesz, miért is van ennek a rövid szócskának akkora jelentősége és az is, hogy, hogyan is kapcsolódik ez a hosszú távú befektetésekhez.
Vágólapra másolva!
  • Hüvelykujj szabályként gyakran mondják, hogy a részvény portfóliók átlagosan 10 százalékot, a kötvény portfóliók pedig 4-6 százalék körüli értéket hoznak évente. A JP Morgan alapkezelő elemzői azt szeretnék szemléletesen bemutatni, hogy egy ilyen átlagos érték nem várható el minden évben, de ha elég türelmesek vagyunk, hosszú távon a türelmünk meghozhatja a gyümölcsét.
Részvény, kötvény és vegyes portfóliók átlagos éves hozamai különböző időtávokra Forrás: Business Insider
  • Az ábrán három portfóliónak a hozamait láthatjuk. Az egyik egy tisztán részvény (zöld oszlopok), a másik egy tisztán kötvény portfólió (kék oszlopok), a harmadikban pedig fele-fele arányban találhatók részvények és kötvények (fekete oszlopok).
  • Az 1950-2013 közötti időszak adatai alapján megvizsgálták, hogy milyen átlagos éves hozamok adódtak 1, 5, 10 és 20 éves időtávon. Azt az eredményt kaptuk, hogy amennyiben csak egy évre fektettünk be, az 51 százalékos lehetséges maximális hozam mellett a lehetséges maximális veszteség is 37 százalékra nőtt.
  • Amennyiben viszont türelemesek vagyunk és minél tovább növeljük az időtávot, annál jobban szűkül be a várható hozamok által felvehető értékek intervalluma.
  • A 20 éves időtávnál pedig a részvényportfólió várható hozama 11,1 százalékot ért el, a tisztán kötvényé pedig 6,1 százalékot, ez pedig már szinte megegyezik a hüvelykujj szabályként emlegetett 10 és 5 százalékos hozamtól.
  • Ehhez viszont az kell, hogy ne adjuk el a részvényeinket, ha egy-egy évben nem a vártnak megfelelő hozamot produkál. Legyünk türelmesek, és amennyiben nem történik olyan esemény, ami alapvetően változtatná meg világképünket, jó eséllyel meg is lesz a várt hasznunk.