Elmozdult a mélypontról a hitelpiac (infografika)

Vágólapra másolva!
A bankok is optimistábbak és a vállalatok hitelfelvételi kedve is növekedni látszik a KPMG most kiadott vállalathitelezési hangulatindexe szerint. A mérőszám egyszerre mutatja a hiteltermékek iránti keresletet és a bankok hitelezési kedvét.
Vágólapra másolva!

Az előző év során tapasztalható enyhülés a vállalati hitelpiacon 2014-ben is folytatódik – derül ki a KPMG által megkérdezett banki vezetők helyzetértékeléséből. Az adatgyűjtés 2011-es kezdete óta most mérték a legmagasabb értéket.

A banki vezetők 80 százaléka érzékelte a vállalatok hitelkeresletének növekedését az előző fél év során, és volt olyan hitelintézet is, amely az aktivitás jelentős növekedéséről számolt be. Ezzel összhangban a szakemberek többsége a vállalati hitelportfólió növekedésére számít a következő féléves periódusban.

Hitelezési szempontból továbbra is a mezőgazdaság/élelmiszeripar és a termelőipar a legvonzóbb iparágak, amiket a kereskedelem és a szállítmányozás követ a sorban. A lista végét vizsgálva kiemelendő, hogy jelentősen csökkent az építőipar elutasítottsága, illetve az ingatlanszektor is javítani tudott - igaz, még így is rendkívül rosszak a mutatóik.

A vállalati hitelkérelmek elutasításának jellemző okaként a legtöbb megkérdezett vezető a saját erő hiányát vagy annak nem megfelelő összetételét jelölte meg, de a hiteldöntések során a legfontosabb szempontok között szerepel a vállalat korábbi gazdasági teljesítménye, üzleti kilátásai, tárgyi fedezetei, illetve aktuális likviditási helyzete is.