Vágólapra másolva!
Újabb pofonnal kellett reggel szembenézniük a Tesco befektetőinek, miután a brit kiskereskedelmi cégnek nem sikerült teljesítenie várakozásait, melyet ráadásul korábban jelentős mértékben volt kényszerű módosítani. A hírre ismételten zuhánsba fogott a részvény árfolyama.
Vágólapra másolva!

A gyorsjelentés tanulsága szerint a Tesco korábban 263 millió fonttal becsülte túl nyereségét, ami azért is fájó pont, mert az augusztusi profit figyelmeztetés után egy hónapja arról számolt be, hogy 250 millió fonttal kényszerül visszavágni előrejelzését. Tehát ezzel így már a módosított előrejelzést sem sikerült teljesítni, aminek következtében lemondott a társaság elnöke, Sir Richard Broadbent.

A társaság adózott eredménye egyébként 112 millió font volt az egy évvel korábbi 1,39 milliárd fontos nyereséggel szemben. A gyorsjelentés talán egyetlen komolyabb pozitívuma, hogy a legalább egy éve nyitva lévő brit áruházak forgalma csupán 5,5 százalékkal zsugorodott, ha az értékesítést megtisztítjuk az áfától és a benzineladásoktól. Ez minimális mértékben felülmúlja az elemzők által várt 6 százalékos visszaesést.

A történtek következtében a Tesco 8 vezetőjét is felfüggesztette, akik sorsát nagyban befolyásolja a Brit Pénzügyi Szabályozó Hatóság (FCA) vizsgálata. Ezzel kapcsolatban egyelőre annyit tudni, hogy a Deloitte könyvvizsgáló cég már átvilágította a kiskereskedő könyveit, aminek eredményeit rövidesen átnyújthatja a hatóságnak.

A „rendrakás” az Unilevertől érkező Dave Lewis vezérigazgatóra vár, aki bő egy hónapja állt munkába. A mai elemzői konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy a társaság stabil lábakra való állítása időt fog igénybe venni.

Elemzői vélemények szerint eszközértékesítésekre kényszerülhet a Tesco, erre a sorsra juthat néhány ázsiai érdekeltség, illetve a banki üzletág. Utóbbit 1,4, míg a dél-koreai, maláj, és thai egységek értékét 9 milliárd fontra taksálják a szakértők.

A friss hírekre ismét pesszimizmus lett úrrá befektetői körökben a Tescóval kapcsolatban, aminek következtében 6 százalékos árfolyamzuhanás mutat délután a részvény a londoni börzén. Ezzel az év eleje óta feleződött a kiskereskedelmi óriás árfolyama, múlt héten már 11 éves mélyponton is járt a részvény 170 penny alatt.