Nem lesz fűtés Sárospatakon?

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati távhőszolgáltató ellen felszámolási eljárás indul.
Vágólapra másolva!

Felszámolási eljárást kezdeményezett a sárospataki önkormányzat tulajdonában lévő Patakhő Kft. ellen a Titán Faktor Zrt., mert a vállalat nem fizette ki közel 70 millió forintos tartozását. A Patakhő Kft. gondoskodik többek között Sárospatak távhőszolgáltatásáról, intézményeinek energetikai, fűtés- és melegvíz-ellátásáról, így a felszámolás miatt e tevékenységek ellátása is veszélybe kerülhet.

500 milliót fizethet az önkormányzat

A felszámolással a Patakhő Kft. által kibocsátott és a Raiffeisen Bank által lejegyzett mintegy 500 millió forintnyi kötvény is azonnal lejárttá válik, amelynek kifizetéséért Sárospatak önkormányzata vállalt kezességet.

Régóta húzódik

A 70 milliós tartozás alapja a Patakhő Kft. Sinergy Kft. felé fennálló közel 51 millió forintos 2011-es tartozása. Ezt a Patakhő akkori társtulajdonosának leányvállalata átvállalta a Patakhőtől azért, hogy a Sinergy ne indítson felszámolást a lakossági távhőszolgáltatást is ellátó Patakhő ellen. Az átvállalás miatt a Patakhő tartozása már nem a Sinergy, hanem a tartozást átvállaló cég felé áll fenn. A Patakhő mind a mai napig nem fizetett, a tartozás összege mára kamatokkal együtt közel 70 millió forintra duzzadt.

Professzionális követeléskezelő

Mivel a Patakhő nem mutatott hajlandóságot a tartozás kiegyenlítésére, a 70 millió forintos követelés a Titán Faktor Zrt.-hez, egy professzionális követeléskezelőhöz került, amely elindította a felszámolási eljárást a Patakhő ellen.