Búcsút int hazánknak a Citi

Citi
Vágólapra másolva!
Igazán még csak ma pörög az amerikai gyorsjelentési szezon, melytől nem csak a pénzintézetek főbb számait tudtuk meg. Többek között ugyanis fény derült arra is, hogy a Citigroup elhagyja hazánkat, laglábbis, ami a lakossági tevékenységet illeti.
Vágólapra másolva!

Habár már múlt héten beindult a tengerentúlon a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, igazán csak a héten pörögnek fel az események. Ma például három amerikai nagybank számaival is megismerkedhettek a befektetők. Közöttük a Citigroup, amely vélhetően nem csak ezzel hívta fel a figyelmet magára. Hanem azzal is, hogy 11 lakossági piacáról, köztük Magyarországról is kivonul. Hazánk mellett egyébként Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Panama, Peru, Japán, Guam, Egyiptom, illetve Csehország lakossági üzletágának int búcsút az amerikai óriásbank.

Talán némiképp számítani is lehetett rá, hogy lépni fog a Citi, hiszen amíg tavaly októberben négy, idén márciusban öt, addig szeptemberben további három vidéki fiókját zárta be. Ezzel a kilnec budapesti fiók mellett egy vidéki egység maradt, mégpedig Székesfehérváron.

Magyarországon egyébként az egyik legnagyobb szolgáltatónak számít a Citi a privátbanki piacon. A Portfolio Privátbanki Felmérése szerint június végén 9100 ügyfélszámlán 205 milliárd forintos vagyont kezeltek.

Megcsapta a változások szele a Citit

Micheal Corbat vezérigazgató elmondása szerint az eszközök eladása már folyamatban van és várhatóan jövő év végre már le is zárulnak. A Citinél a lépéstől az eredményesség javulását várják. Corbat egyébként két éve vette át a bank vezetését Vikram Pandittól, aki éppen a fejlődő piacokon való terjeszkedésben látta a jövőt. Az új vezér ezzel szemben már mintegy 11 ezer fős leépítésről számolt be a kereskedelmi banki tevékenység visszafogása mellett.

A fennmaradó 24 piac 57 millió ügyfelet fog kiszolgálni a negyedéves beszámoló tanulsága szerint. Ezek jelenleg a globális lakossági bevételek nagy részéért, mintegy 95 százalékáért felelnek.

Lássuk a gyorsjelentéseket!

Az eredményeket tekintve a Citi az egyszeri tételeket megszűrve 1,15 dolláros egy részvényre jutó eredményről számolt be, felülmúlva ezzel az 1,12 dolláros várakozást. Ráadásul hasonlóképp teljesített a bevételek terén is a bank, közel 20 milliárd dolláros bevétele jócskán túlszárnyalja a 19,1 milliárdos konszenzust.

Mellette a J.P. Morgan 5,6 milliárd dolláros nyereséget ért el az időszak során az egy évvel korábbi 380 milliós veszteséggel szemben. Mindez egy részvényre vetítve 1,36 dolláros profitnak, illetve 17 centes veszteségnek felel meg. A bevételek eközben 5,4 százalékkal, 25,2 milliárd dollárra híztak, míg a Wall Streeten 24,4 milliárd dollárra számítottak.

Eközben a várakozásoknak megfelelően teljesített a Wells Fargo 1,02 dolláros egy részvényre jutó eredményével, ami egybevág az elemzői várakozásokkal.

A befektetők egyelőre úgy néz ki, hogy csak a Citi bejelentéseit díjazzák, miután a bankrészvény 2,3 százalékos emelkedéssel készül indítani a kereskedést. Eközben a JPMorgan és a Wells Fargo 0,6-0,7 százalékos mínusszal nyithat.

Citi heti grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mi lesz még a héten?

Mellettük egyébként még más bankok, mint például a Bank of America, a Goldman Sachs, vagy a Morgan Stanley is héten jelent. Ez elemzők egyébként a hat héten publikáló banktól 15,9 milliárd dolláros kumulált profitot vár, ami 19 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi nyereségüket.