Vágólapra másolva!
A pénzmosás elleni törvény év végéig adott határidőt a 2,2 millió önkéntes pénztári tagnak, hogy személyesen azonosítsa magát. Aki ezt elmulasztja, annak számláját zárolhatják. Az azonosítás több tízezer céget is érinthet, akik cafeteriaelemként adják az önkéntes vagy az egészségbiztosítási hozzájárulást.
Vágólapra másolva!

Több mint 2,2 millió pénztártagnak személyesen kell azonosítania magát az önkéntes nyugdíjpénztáránál vagy egészségpénztáránál december 31-ig, ha jövőre pénzhez akar jutni. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint az év utolsó hónapjában roham várható, így érdemes minél hamarabb átesni a procedúrán.

Ne várjon karácsonyig

Az MNB adatai szerint 49 önkéntes nyugdíjpénztár és 31 egészségpénztár működik Magyarországon. A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint ezeknek 1 millió 180 ezer önkéntes nyugdíjpénztári és 1 millió 21 ezer egészségpénztári tagjuk van. A pénzmosás elleni törvény értemében minden 2013. július 1-je előtt szerződött pénztártagot át kell világítani.

Érdemes korábban megtenni

A Stabilitás Pénztárszövetség felügyeli az összes magyarországi önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárt. Arról nincsenek adataik, hogy az ügyfelek hány százalékát világították már át, de úgy gondolják, a karácsonyi időszakban biztosan roham várható, ezért a pénztártagoknak érdemes minél előbb felkeresni az ügyfélszolgálati irodákat. Az ügyfelek pénze biztonságban van a pénztárakban, hangsúlyozta a Stabilitás Pénztárszövetség.

Amíg nem azonosítja magát, jövőre nem tud fizetni az egészségkártyájával Forrás: MTI/Mohai Balázs

A feledékenyek vigyázzanak

A feledékeny pénztártagok számláját – amíg meg nem történik a személyes adategyeztetés –, 2015. január 1-jétől zárolhatják, mondta Lehoczky László, az MKB Pénztárak vezetője. Adategyeztetés nélkül előfordulhat, hogy az egészségkártyával nem tudnak fizetni a gyógyszertárban, mondták a Stabilitás Pénztárszövetségnél is az Origónak. Hasonlón nyilatkoztak az Allianznál is: azonosítás nélkül megtagadhatják a kifizetést, és zárolhatják az egészségkártyát.

Változatlan eljárás

A nyugdíjpénztár esetében változatlan az eljárás, legkésőbb a nyugdíjpénztári szolgáltatás igénybevételekor kell az azonosítást elvégezni. Az egyéni tagoknak most nem szükséges az azonnali személyes beazonosítás, ezt elegendő akkor megtenni, amikor szolgáltatást vagy kifizetést kívánnak igénybe venni, közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztára. Azoknak az egészségpénztári tagoknak, akik rendszeresen használják fizetésre az egészségpénztári számlájukra kapott juttatásokat, december 31-ig fontos azonosítani magukat. Az OTP már három éve elkezdte a munkáltatói partnereinek azonosítását, így lényegében valamennyi munkaadó átesett már az azonosítási procedúrán.

Személyesen kell az adatokat egyeztetni Forrás: MTI/Marjai János

A külföldön tartózkodókat is átvilágítják

Az Aegonnak 185 ezer önkéntes pénztártagja van. A társaság a tartósan külföldön tartózkodó pénztártagoknak azt javasolja, hogy az adott országban működő konzulátuson kérjenek hiteles másolatot okmányaikról, és ezt küldjék meg az Aegonhoz. Az Aegon is csak személyesen beazonosított ügyfélnek teljesít kifizetést január 1-jétől.

A cégek sem ússzák meg

A NAV adatai szerint tavaly 400 ezer vállalkozás adott be adóbevallást, a felmérések szerint pedig a vállalkozások fele ad cafeteria juttatást. Önkéntes pénztári tagdíjat ennél azért kevesebben fizetnek, de így is több tízezer, de akár százezer cégnek is végig kellene járnia az azonosítási procedúrát. Cégek esetében egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükség, ezenkívül a cégkivonatban szereplő képviselőnek is azonosítania kell magát.