Távozik a vezér, örülnek a részvényesek

Vágólapra másolva!
Távozik a Ferrarit 23 éven keresztül irányító Luca di Montezemolo a luxusautó-gyártó éléről, amivel olyan változások indulhatnak el a vállalatnál, melyek az anyacég Fiatot is pozitívan érinthetik. A hírekre éppen ezért nagy pluszt szedtek össze a Fiat részvényei. 
Vágólapra másolva!
  • Jelentős változás történt a Fiat egyik legnevesebb leányvállalatának, a Ferrarinak az igazgató-tanácsában. Luca di Montezemolo elnök ugyanis távozik posztjáról, akinek helyét a Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne veszi majd át.
  • A hírek szerint a Fiat és a Ferrari közötti szorosabb együttműködésével kapcsolatos viták, valamint a Ferrari gyenge Forma-1-es szereplése miatt távozott az istállót 23 éven keresztül irányító Montezemolo.
  • Az igazgatóváltás jelentős változásokat eredményezhet a Fiat és a Ferrari kapcsolatában. Montezemolo távozásával ugyanis a luxusautó-gyártó egység szorosabban beintegrálódhat az anyavállalatba, amit Montezemolo folyamatosan igyekezett elkerülni az utóbbi években.
  • Montezemolo ugyanis meg szerette volna tartani a Ferrari exkluzivitását, önállóságát, miközben az anyavállalat ezzel ellentétes stratégiát igyekszik megvalósítani.
  • Marchionne irányításával a Fiat a Ferrari integrálásán keresztül erőteljesebbé teheti jelenlétét a luxusautó-piacon, melyet jelenleg három szereplő, a BMW, a Daimler Mercedesei, és a Volkswagen Audijai uralnak.
  • Érdekesség, hogy Marchionne épp október 13-án, a Fiat New-York-i tőzsdén való debütálása napján veszi át a Ferrari irányítását.
  • A Fiat befektetői is nagy potenciált látnak a Ferrarival való kapcsolat szorosabbá fűzésében, így a cég részvényei 2 százalék feletti pluszt szedtek össze. A Fiat részvényei ezzel a legjobban teljesítő papíroknak számítanak a nyugat-európai autógyártók közül, melyek inkább gyengélkednek ma.
Forrás: Investor.hu