Tovább robog az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
A várakozásokat meghaladó mértékű gazdasági növekedésről számoltak be az USA-ban, amiben fontos szerepet játszottak a vállalati beruházások.
Vágólapra másolva!
  • Az elemzői várakozásokat felülmúlva 4,2 százalékos bővülést mutatott az USA gazdasága a második negyedévben évesítve a kereskedelmi minisztérium szerint. Ezzel nem csak a 3,9 százalékos GDP-növekedésről szóló konszenzust, hanem az első olvasatban szereplő 4 százalékos expanziót is sikerült felülmúlni.
  • A gazdasági növekedésre vonatkozó szakértői várakozások egyébként a 3,5-4,3 százalékos sávban szóródtak, így a tényadat csaknem elérte a legoptimistább előrejelzést is.
  • A várakozásokat felülmúló adatban komoly szerepe volt a vállalati beruházások felpörgésének, az irodaépület beruházások 9,4 százalékkal (várt: 5,3%), míg az egyéb eszközberuházások 10,7 százalékkal (várt: 7%) bővültek.
  • Eközben a gazdaság teljesítményében legnagyobb szerepet játszó (közel 70 százalékban ettől függ) háztartások fogyasztása 2,5 százalékkal bővült, ami egysbevág a várakozásokkal.
  • Szakértői vélemények szerint a kedvező ütemben növekvő gazdaság arra sarkallhatja a jegybanki feladatokat ellátó Fedet, hogy tovább csökkentse a havi eszközvásárlási programját.
  • A bejelentésre egyébként gyengüléssel reagált az arany árfolyama, amely 1296 dollár közeléből 1292 dollár alá süllyedt. A dollár viszont nagyjából ugyanott, 1,3176 közelében mozog a dollár ellenében, mint ahol a publikáláskor járt.
  • Szintén fél háromkor publikálták Amerikában az újonnan munkanélküli segélykérelemért folyamodók számát, ami nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult. A múlt heti 299 ezer főről, 298 ezer főre csökkent a segélykérelmek száma, miközben az elemzői konszenzus 300 ezerről szólt.