Tovább hízik a brutális nagyságú nyugdíjvagyon Norvégiában

norvégia
Vágólapra másolva!
A jelenleg több mint 200 ezer milliárd forintnyi vagyon van a norvég nyugdíjalapban. A brutális mennyiségű pénz felett őrködő alapnál most viszont visszább fognák a terjeszkedést a feltörekvő piacokon.
Vágólapra másolva!

Tovább dagad a nyugdíjvagyon Norvégiában

Lassít a tempón a grandiózus vagyon felett őrködő norvég állami nyugdíjalap, és kicsit visszafogja a feltörekvő piacokon való terjeszkedését, habár továbbra is vannak olyan országok, ahol vásárol az alap. Egyébként az alapban lévő eszközök értékét folyamatosan nyomon lehet követni, jelenleg nagyjából 5440 milliárd norvég korona körüli az összeg. Ez több mint 200 ezer milliárd forintnak felel meg.

Egyébként januártól már minden norvég milliomosnak mondhatja magát hiszen akkor lépte át a vagyon nagysága az 5096 milliárd koronát:

Ezt a jövedelmet pedig ellentétben más kőolajban gazdag országgal, a jövőbe fektetik be és ellenállnak annak a kísértésnek, hogy azokat most azonnal elherdálják. A mindenkori kormány maximum az alap négy százalékát költheti el egy évben.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amibe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba. Az elmúlt két évtizedben fokozatosan mozdultak el a kockázatosabb eszközök, illetve a kockázatosabb régiók iránt, hogy fenntartsák a megfelelő hozamnövekedést.

Tengeri olajfúró platform Forrás: 123rf.com

2012 óta lapátolják át fokozatosan a pénzt a feltörekvő piacok eszközeibe az alapnál, amióta a norvég kormány engedélyt adott arra, hogy Európa arányát lecsökkentsék a korábbi 50 százalék feletti értékről. Jelenleg nagyjából 46 százalék az európai eszközök aránya, de ezt szeretnék levinni 40 százalékra

Kínát favorizálnák

Mostanság a teljes részvénypozíció tíz százaléka van feltörekvő piaci papírokban, míg a kötvényeknél ugyanez az arány 13,4 százalék. Az alap egyébként Kínában tovább szeretne vásárolni eszközöket, ugyanis a stratégia az, hogy minél nagyobb az adott ország gazdasága, annál több befektetést eszközölnek ott.

Jelenleg a részvényportfolió 2,4 százaléka kínai papír, de az ország gazdaságához képest ez még mindig kicsi, bár így is a feltörekvő piacok között a legnagyobb Kína aránya az alapnál.

Kínában egyébként a külföldi intézmények csak úgy vásárolhatnak részvényeket, ha megszerzik két szabályozó hatóság engedélyét is.

Forrás: Investor.hu

Nem nyúlnak az orosz eszközökhöz

Az elmúlt nyolc hónapban nem kereskedtek orosz eszközökkel a norvég alapnál, viszont folyamatosan vizsgálják az aktuális eseményeket. Ez azt jelenti, hogy nem vettek, de nem is adtak el meglévő állományukból. Norvégia, habár nem az EU tagja, támogatja az Oroszország elleni szankciókat.

Egyébként az alap a második negyedévben 3,3 százalékos hozamot ért el összességében. A feltörekvő piaci részvények 7,4 százalékkal járultak hozzá ehhez, míg a fejlett piaci papírok 3,7 százalékkal.