Vágólapra másolva!
Az Ukrajnából érkező hírekre profitrealizálásba kezdtek a befektetők a tőzsdéken, azonban délután a vártnál jobb amerikai GDP-adat kicsit mérsékelte az eséseket. 
Vágólapra másolva!

Az ukrán államfő úgy nyilatkozott, hogy elindult az orosz katonai invázió országa ellen, és több ezer orosz katona lépte át a határt. Az orosz támadás hírére eséssel reagáltak a tőzsdék, bár az elnök később finomított nyilatkozatán, amire mérsékelték veszteségeiket az indexek. A nyugat-európai indexek 0,3-1,2 százalékos mínuszban mozognak késő délután. A kisebb visszakorrekció a vártnál jobb amerikai GDP-adatnak is köszönhető.

A második negyedévben ugyanis 4,2 százalékos volt az amerikai gazdaság évesített növekedése negyedéves alapon (várt: 3,9%). Ez azonban csak arra volt elég, hogy megkímélje az amerikai tőzsdéket az európaihoz hasonló mínuszoktól, a tengerentúlon 0,2-0,3 százalékos csökkenéseket lehet látni.

A háborús feszültségek miatt drágult a menedékszerepe miatt kedvelt arany, mely 1295 dollár fölé erősödött kora délután, ami egyhetes csúcs. Az amerikai makroadatok után viszont gyengülni kezdett, mivel a statisztikák az USA gazdaságának egyre jobb állapotáról árulkodtak, így most 1288 dollár közelébe tért vissza az árfolyama.

Az ukrán hírekre a magyar piac is komoly lejtmenetbe kapcsolt, a BUX index a többi régiós tőzsdemutatóval együtt az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtja Európában. A BUX végül 1,6 százalékkal esett, de hasonló a többi régiós börze mozgása is (-1,7-1,9%).

Itthon főleg az OTP-t viselte meg az eladói hullám, a bankpapír 2,7 százalékot esett (4085 forint), de például a Magyar Telekom is 1,6 százalékkal csökkent (368 forint). Az általános negatív hangulat a másik két blue-chipet is visszarántotta, a Mol 2,5 százalékkal (11 700 forint), a Richter pedig 1,1 százalékkal (3851 forint) halad lefelé.

A tőzsdék mellett a régiós devizák, köztük a forint is megszenvedte a hangulatromlást, az euróval szembeni jegyzések felszöktek egészen 316 közelébe, ami 3 hetes mélypontot jelentett.

Nagyot estek a Rába részvényei is (-5,4%, 1192 forint), amit az orosz híreken kívül az is nyomaszthat, hogy az USA-ban a csökkenő gabonaárak miatt kisebb lehet a kereslet a mezőgazdasági gépek iránt. Mivel a Rábának amerikai mezőgazdasági gépgyártók is parterei, ez a magyar céget is hátrányosan érintheti.