Vágólapra másolva!
Miután tegnap itthon szünnapot tartott a magyar tőzsde, elkerülve a nemzetközi piacokon látott csökkenéseket, most együtt tud emelkedni a nyugati börzékkel a BUX index a jobbra fordult hangulatban.
Vágólapra másolva!
  • Nem jött rosszul a pihenőnap a magyar tőzsdének sem, aminek így sikerült elkerülni a nyugati piacokon látott csökkenéseket, most pedig már velük együtt menetel felfelé.
  • A BUX index egy százalék feletti pluszban áll főként a Molnak köszönhetően, ugyanis az olajpapír már két százalékkal emelkedik (11 930 forint), ezzel pedig ismét fölötte van a fontos, 11 800 forintos szintjének.
  • De az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is jó napot fogott ki. A bankpapír 1,4 százalékkal drágul (4145 forint), míg a Magyar Telekom 1,1 százalékkal halad felfelé (375 forint). A Richter áll a leggyengébben a blue-chipek között, de még ő is 0,8 százalékos pluszban áll (3919 forint).
  • A ma vártnál jobb eredményekről beszámoló Raiffesien már 8 százalékkal ugrik, míg az Erste csak kisebb pluszban áll (+0,4%).
  • Nem nagyon foglalkoztak a befektetők az Európából érkező vegyes feldolgozóipari adatokkal, és inkább vételekre használták ki a tegnapi kisebb árfolyamcsökkenéseket. Németországból a vártnál jobb, ellenben az eurózónából a prognózisoknál gyengébb beszerzési menedzserindex adatok jöttek.
  • Mivel az elmúlt időszakban a piacokat leginkább mozgató geopolitikai feszültségpontokból sem érkeztek hírek, így ez is az emelkedések mellett hat. A főbb nyugat-európai tőzsdeindexek 0,4-1,4 százalékos pluszt mutatnak dél környékén.
  • A jó hangulatban pedig a forint is szépen teljesít, jelenleg 314,3 környékén áll az EURHUF árfolyam.

Beszerzési Menedzserindex (PMI)

Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.
Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának.
Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.