Az UniCredit Ingatlanlízing pere is szeptemberben folytatódik

Vágólapra másolva!
Szeptember 11-re halasztotta az ítélethirdetést az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében a Fővárosi Törvényszék csütörtökön. A lízingcég keresetében azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy a kérelemben megjelölt időszakban a devizaalapú fogyasztói kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésekben alkalmazott általános szerződési kikötések tisztességesek és ezért érvényesek.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi cég a bírósági eljárás felfüggesztését és az Alkotmánybírósághoz (Ab) való fordulást is kérte az alaptörvénybe ütközés megállapítása érdekében, illetve, hogy a bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezzen az Európai Unió bíróságánál, de ezeket a törvényszék elutasította, mint ahogy a szakértői eljárásra irányuló kérelmét és valamint zárt tárgyalásra irányuló indítványát is.

Az állam képviselői szerint nem volt rendben az ászf

Az alperes álláspontja szerint az egyoldalú szerződésmódosítás kikötései nem felelnek meg egyebek mellett az egyértelmű megfogalmazás, a tételes meghatározás, az átláthatóság és az arányosság elvének.

Szunyogh Zsófia tanácsvezető bíró (k) az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. által a magyar állam ellen indított per tárgyalásán. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A felperes jogi képviselője a tárgyaláson fenntartotta a kereseti kérelemben foglaltakat. A kérelem kiegészítéseképpen egyebek mellett kifejtette, a per alapjául szolgáló törvény sérti a jogállamiság elvét, a visszaható jogalkotás tilalmát, a szerződéses szabadság elvét, a bizonyítási teher megfordítása méltánytalan és alaptörvény-ellenes.

Látható volt, hogy a költségek emelkednek

A felperes szerint a köztudomásúlag alacsony kamatozású devizaalapú pénzügyi lízingszerződéseknél előre látható volt, hogy a költségek emelkedhetnek, s nem ment túl a normális kockázatvállalás határán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felügyeleti hatóság többször vizsgálódott a pénzügyi intézménynél és az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozóan nem emelt kifogást. A felperes jogi képviselője azt kérte, csak azokat a szerződéses feltételeket utasítsa el a bíróság, amelyeket tisztességtelennek ítél, egyebekben kérelmének adjon helyt.