Amerikai piacon bizonyíthat egy miskolci startup

Vágólapra másolva!
Felgyorsultak az események a Mobilengine háza táján: a múlt héten szerződött a  Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelővel, ezen a héten pedig beérkezett a forrás, ráadásul egy összegben, ami ritka üzleti bizalomra utal. A befektetett forrás egy része uniós támogatás az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretében.
Vágólapra másolva!

A miskolci startup fejlesztése hamar piacvezető lett itthon, és angol, belga, spanyol, holland, szlovák, török, német, indiai és afrikai ügyfele is van már.

A vállalati mobil munkafolyamat piaca az elmúlt két évben indult be igazán. Általános trend, hogy a vállalatok integrátor cégeket kérnek fel a fejlesztésre. Az integrátorok különféle fejlesztői eszközökkel a legmodernebb platformokon dolgoznak. A Mobilengine szoftverével rendkívül egyszerűen és gyorsan létre lehet hozni tud akár natív mobil alkalmazást – azaz az okostelefon operációs rendszerére készült, közvetlenül azon futó applikációt –, illetve backend, azaz a háttérszolgáltatásokra való alkalmazást, ilyen például a kollaboráció, az integráció, az adminisztráció, az adatok szinkronizálása, az ütemezés. A Mobilengine célja, hogy rövid idő alatt az úgynvezett software development kit termékpiacon a világ egyik vezető fejlesztői platformjává váljon.

A cég eddig is folyamatos növekedést produkált, és folyamatosan hódított teret Nyugat-Európában és Európán kívül is. A mostani befektetéssel a vállalat az amerikai piac meghódítására koncentrál majd.

A Valor Capital és a Mobilengine között az első pillanattól kezdve megvolt az összhang. Két rövid beszélgetés után született meg a termsheet, a szerződés alapja. „Amerikai műszaki szakértőket kértünk fel a Szilícium-völgyből véleményezésre, és mindenkinek nagyon tetszett a Mobilengine technológia. Ez szakmai szempontból meggyőzött minket” – mondta Szűcs Gergely, a Valor Capital vezérigazgatója. Albrecht Ottó, az alap egyik tulajdonosa elmondta, ez az első eset, hogy ekkora összeget egyben fektessenek be IT-vállalkozásba.

Dálnoki Ádám, a Mobilengine vezérigazgatója az elmúlt időszakot még az eddigi sikereik ellenére is próbaperiódusnak tekinti. „Teszteltük a technológiánkat, a termékünket, a támogató csapatunkat, folyamatainkat és legvégül az értékesítési modellünket. Bizonyítottunk, és most végre a salesre és a marketingre tudunk fókuszálni. Eddig a költsegvétésünk 5-10 százaléka volt a marketing és a sales. Mostantól ez az arány több mint 50 százalék lesz” – folytatta Dálnoki. Hozzátette, az óriási versenyben is egyértelmű a vállalkozás technológiai és termékelőnye. „Magyarországon csak a legjobb fejlesztőkkel, mérnökökkel, közgazdászokkal, tanácsadókkal és jogászokkal dolgozunk, a kiválasztási folyamat szigorú, ebből nem adunk alább. Versenyképes csapatunk már nemzetközileg is bizonyított” – így az igazgató, aki hamarosan Bostonba költözik. Elmondása szerint azért nem a Szilícium-völgybe, mert a 9 óra eltolódás túlságosan megnehezítené a magyar-amerikai szervezeti működést. „A keleti parton New York inkább a pénzügyi és szórakoztató iparra koncentrál. Boston tűnik leginkább vállalati szoftverfókuszú városnak, amely óriási kockázati tőkebefektetői potenciállal is rendelkezik. Ha a legnagyobb magyar szoftver cégnek, a nagy példakép LogMeInnek sikerült Bostonból 1 milliárd dollárnál nagyobb tőzsdei kapitalizációt elérni, akkor nekünk is jó lesz Boston” – véli Dálnoki Ádám.

A cégről

A Mobilengine saját fejlesztésű, mobiltelefon-alapú vállalati szoftverrendszere az irodán kívül dolgozó munkaerő irányítására kínál felhőalapú megoldást. A rendszer annyira egyszerű, mint egy emailcím létrehozása. Elérhető áron kínálja ügyfeleinek a terméket: a lehető legalacsonyabb ár, rejtett költségkockázat nélkül, a lehető legtöbb tartalommal, tökéletesen rugalmas háttércsapattal és kifinomult kiszolgálással. A Mobilengine ügyfelei között tudhat olyan cégeket, mint a Telenor, Henkel, OTP, Citibank, Siemens, Volvo, Vodafone, 3M, Waberer's International, G4S, Van Marcke, McGee, Worcester Hospitals. Ügyfelei leginkább a logisztika, egészségügy, építőipar, FMCG, pénzügy, karbantartás, telekommunikáció területén használják. Két hete írt alá szerződést a Mobilengine-nel a londoni mentőszolgálat is: ezentúl több ezer londoni mentőautóban Mobilengine applikáció fog futni.