Vágólapra másolva!
A napelemes áramtermelés és a LED-es világítástechnológia volt a slágertéma az OTP idei pályázatán.
Vágólapra másolva!

A társasházak a környezetvédelem, a közösségépítés valamint az életminőség-javítás témákban pályázhattak. A legnépszerűbb a környezetvédelem témakör volt: a lakóközösségek 40 százaléka ezt választotta. Összesen 8,8 millió forintot osztottak szét a három kategóriában, támogatást minden kategória első három helyezettje kapott.

Az igazi rezsicsökkentés

A legtöbben napelemes rendszerek beszerzésének finanszírozására pályáztak, de nőtt a LED technológiára alapozó világításkorszerűsítési pályaművek száma is. Sok társasház az energiafaló ventillátoros szellőztető rendszerét szeretné energiatakarékos huzatfokozó berendezésekkel kiváltani.

Korszerűsítenének

Évről évre egyre több társasház indul a kiíráson, 2012-ben 972, 2013-ban 1025 pályázat érkezett be, idén pedig már 1100. Fontos tapasztalat, hogy a lakóközösségek egyre tudatosabban keresik a külső forrásokat beruházási terveik finanszírozási hátterének megteremtéséhez - mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója. A bank hatodik alkalommal hirdette meg a társasházi pályázatát.

Egyéb célok

Sokan kértek támogatást baleset-megelőzési célú fejlesztésekre, illetve közösségi játszóterek és pihenőhelyek kialakítására. Volt olyan társasház, amely madárbarát kert kialakítására, esővíz-visszaforgató rendszer kiépítésére, vagy éppen - esztétikai és energiahatékonysági célokat egyszerre szolgáló - extenzív zöld tető megvalósítására igényelt pénzügyi segítséget.