Szén-dioxid növeli az olajkitermelést

Vágólapra másolva!
Egy új, speciális technológiával egyszerre mérsékelhető a klímaváltozás, s több olaj nyerhető ki a már kimerülőben lévő olajmezőkből.
Vágólapra másolva!

Mintegy harmincszorosára növelheti a kitermelést egy kimerülőben lévő texasi kőolajmezőn egy onnan 132 kilométerre található kohó szén-dioxid-kibocsátása, egy speciális technológiával, az úgynevezett szén-dioxid-leválasztással.

Növelni a kitermelést

Az amerikai NRG Energy és a japán JX Nippon közös terveket dolgoztak ki arra, hogy az NRG WA Parish szénerőművében termelt fölösleges szén-dioxidot eljuttassák a West Ranch olajmezőhöz, ott a földfelszín alatti tárolókba sajtolják, és a mező napi 500 hordós kitermelését 15000 hordóra növeljék. A mintegy 1 milliárd dolláros beruházás a kitermelt többlet olaj eladásával pár év alatt megtérülhet a cégek szerint.

Nagy kezdeti tőkeigény

A szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológia az éghajlatváltozás megállításának egyik fontos eszköze lehet, de eddig nem akadtak befektetők egyrészt a nagy kezdeti tőkeigény miatt, másrészt amiatt, hogy az Egyesült Államokban nincs az egész országban érvényes, egységesen szabályozott ára a szén-dioxidnak. Mivel azonban a szén-dioxid természetes földalatti forrásai kiapadóban vannak, a texasi olajcégek hajlandók tonnánként 30-40 dollárt is adni érte, ami ösztönözheti a szén-dioxid-leválasztási beruházásokat.