Még mindig a bankok vannak a középpontban

Vágólapra másolva!
A héten már beindul a jelentési nagyüzem az amerikai vállalatoknál, és főként a nagybankokra szegeződik a figyelem. A Citigroup már el is kezdte a kört, de jön ma a JP Morgan és a Goldman Sachs, majd később a héten a Bank of America és a Morgan Stanley jelentése is. A techszektor óriásai közül pedig a Google, a Yahoo! és az eBay rántja le a leplet teljesítményéről.
Vágólapra másolva!

Nem túl optimisták a bankszektor szereplőivel kapcsolatban az elemzők, hiszen az S&P500 iparágai közül itt várnak egyedül csökkenést profit soron az egy évvel korábbi eredményekhez képest. Viszont a technológiai szektortól összességében kedvező eredményeket várnak, mind profit, mind pedig árbevétel alapon szép növekedés jöhet.

A pénzintézetekkel kapcsolatban főként azért ennyire borús a kép, mivel a nagybankok kereskedési üzletága meglehetősen rosszul szerepel, de a jelzáloghitelezés sem teljesít túl jól. Emellett pedig a negyedév során különböző jogi követelések és bírságok is hátráltatják a pénzügyi cégeket. Pénteken a Wells Fargo (NYSE) már beszámolt negyedévéről, de meglepetést nem okozott, árfolyama kisebb mínusszal zárt. A Citigroup viszont kellemes meglepetést okozott, hiszen tisztított egy részvényre jutó eredménye (EPS) felülmúlta a várakozásokat, amire három százalékos pluszba lendült az árfolyam.

JP Morgan (NYSE) - Kedd 13:00

Nem számítanak túl sok jóra a JP Morgantől az elemzők, egy részvényre jutó profitja (EPS) nagyjából 15 százalékkal apadhat éves alapon, és bevételei is közel 8 százalékkal múlhatják alul az egy évvel ezelőtti szintet. Itt is a kereskedési üzletág húzza leginkább lefelé az eredményeket.

Érdekes, hogy a bank az elmúlt három negyedév során mindig elvétette az elemzői várakozásokat bevétel soron, míg EPS-e az elmúlt két negyedévben lett alacsonyabb a prognózisoknál.

Goldman Sachs (NYSE) – Kedd 13:30

A Goldman Sachs sem lóg ki a sorból, hiszen esetében is visszaesést jeleznek előre az elemzők. (várt EPS változás: -16%, várt bevételváltozás: -7,4%, év/év). Az első negyedéves eredményeivel áprilisban sikerült felülmúlnia a várakozásokat a cégnek, ellenben éves alapon ott is csökkenést lehetett már látni.

Yahoo! (Nasdaq) – Kedd zárás után

A Yahoo! 0,38 dolláros EPS-t érhet el az elemzői konszenzus szerint, amely éves alapon 8,9 százalékos növekedést jelentene. Az árbevétel pedig minimálisan emelkedhet (+1,4%, 1,1 milliárd dollár).

Az előző hónapokban főként az Alibaba tőzsdére vonulása miatt került középpontba a cég, ugyanis a Yahoo! 22,4 százalékos részesedéssel bír a kínai techóriásban. A várakozások szerint az Alibaba akár már augusztusban tőzsdére léphet New Yorkban, így a mostani Yahoo! gyorsjelentésből, akár újabb információ morzsákat kaphatnak a befektetők a kínai cégről is.

Bank of America (NYSE) - Szerda 13:00

0,29 dolláros EPS-t várnak a Bank of Americától az elemzők, ez 9 százalékos zsugorodás lenne éves alapon. A bank komoly jogi költségekkel szembesült az első negyedév során, míg április végén azzal szomorította el befektetőit, hogy számítási hibákat vétett, így pedig kénytelen volt visszavonni 4 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programját és tervezett osztalékemelését is.

eBay (Nasdaq) – Szerda zárás után

0,685 dolláros EPS-t és 4,4 milliárd dolláros bevételt várnak az eBay-től az elemzők, ami éves alapon 8,7, illetve 13,2 százalékos növekedést jelentene.

Habár az előző negyedévben sikerült felülmúlnia a szakértői konszenzust a cégnek, a gyenge kilátások miatt nagyobb mínusszal reagált akkor az árfolyam.

Morgan Stanley (NYSE) - Csütörtök 13:15

A Morgan Stanley az egyedüli az amerikai nagybankok közül, amelytől éves alapon növekedést várnak profit soron. Az elemzők 0,55 dolláros EPS-t prognosztizálnak, ami 23,6 százalékos növekedést jelentene. Bevételek terén viszont itt is szűkülést várnak (-1,8%, 8,18 milliárd dollár).

Az első negyedéves jelentést követően nagyobb pluszba ugrott a részvény árfolyama, miután sikerült felülmúlnia akkor az elemzői várakozásokat.

Google (Nasdaq) – Csütörtök zárás után

Szép növekedést várnak az elemzők a Google-től a második negyedévben. Éves szinten 31 százalékkal emelkedhet az EPS (6,3 dollár), míg a bevételek terén szintén növekedés jöhet (+11%, 12,3 milliárd dollár).

Az előző negyedév során a cég elvétette a várakozásokat, amire nagyobb mínusszal reagált az árfolyam. Szintén negatív hír volt akkor, hogy a fizetett kattintások növekedési üteme is elmaradt a prognózisoktól.

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu