Zabálják az autókat Amerikában

Vágólapra másolva!
Folytatódik az amerikai autópiac fellendülése, miután májusban évek óta nem látott mennyiségű újautó fogyott az Egyesült Államokban. A nagy autógyártók a Volkswagen kivételével remek hónapon vannak túl, melynek köszönhetően a General Motors és a Ford részvényei is nagyobbat tudtak drágulni.
Vágólapra másolva!

Rekordokat döntögetnek az eladások

Remek hónapot tudhat maga mögött az amerikai autópiac. Májusban ugyanis kicsivel több mint 1,6 millió darab újautót adtak el az Egyesült Államokban, ami minden előzetes várakozást felülmúlt. Az értékesítések 11,4 százalékkal ugrottak meg az előző év májusához képest, ráadásul legutóbb 2005 júliusában sikerült 1,6 milliónál több újautót értékesíteniük a gyártóknak egy hónap alatt.

Forrás: Investor.hu

Ez a folyamatosan javuló, és egyre jobb erőben lévő amerikai gazdaságnak köszönhető, melynek köszönhetően visszatért az amerikaiak autóvételi kedve is. Az emberek egyre nagyobb százaléka cseréli le új típusra öreg autóját, amihez elképesztő mértékben veszik fel a hiteleket.

Az autók iránti egyre nagyobb keresletnek köszönhetően pedig az amerikai autópiac végérvényesen maga mögött tudja hagyni a válságot, és egyre valószínűbb, hogy a pocsék téli hónapok csak a szokatlanul hideg időjárás okozta kisebb megtorpanásnak voltak betudhatóak. A májussal záruló elmúlt 12 hónapban 15,89 millió darab újautó talált gazdára az USA-ban, ami több mint hatéves csúcsnak felel meg. Így a 2009 őszén elért gödör aljáról a válság előtti szintekre tért vissza az amerikai autópiac.

Forrás: Investor.hu

Az értékesítések további pörgésére pedig minden esély megvan. Az amerikai gazdaság folyamatosan javul a támogató monetáris politikának nagyban köszönhetően, amivel párhuzamosan az autók iránti kereslet is növekszik. A fogyasztói bizalom is kezd visszatérni, amit erősíthet, hogy az autógyártók nagy árengedményekkel igyekeznek még jobban ösztönözni a vásárlásokat.

Hasít a GM, szenved a Volkswagen

A nagy autógyártók kivétel nélkül remekeltek májusban az eladásokat tekintve. A legjobb formában a General Motors volt, melynek értékesítései 12,6 százalékkal ugrottak meg éves alapon (várt: 6,4%). A vállalat 284,6 ezer darab autót tudott eladni a hónap során, aminél többet csak 2008 augusztusában, a Lehman Brothers csődje előtt sikerült értékesíteniük. Ezzel úgy tűnik, hogy a GM körüli botrányok ellenére az amerikaiak körében még mindig a vállalat autói a legnépszerűbbek.

A General Motors nagy riválisai közül a Ford és a Toyota is a vártnál jobban tudta növelni az eladásait. A japán autógyártó 243 ezer darabos értékesítése 17 százalékkal több a tavaly májusi eladásoknál, miközben a szakértők csak 8,1 százalékos növekedést vártak. Ez viszont csak a harmadik helyre volt elég, ugyanis a Ford 253,3 ezres eladásaival megőrizte második helyét az amerikai piacon. A Ford eladásai szerényebb mértékben, 3 százalékkal növekedtek éves alapon, ami a társaság által vállalt nagy kihívásoknak tudható be.

A Ford ugyanis számos új modellt készül piacra dobni, és a legnépszerűbb autóját, az F-150-es terepjáróját is átalakítja. Emiatt a fogyasztók inkább az új modellekre várhatnak, és elhalaszthatják vásárlásaikat. A Fordnak azért sem kell szégyenkeznie, mert a nagy sikerű F-szériás terepjárói továbbra is az USA legnépszerűbb autói. Májusban is ezekből a modellekből fogyott a legtöbb az USA-ban, 68,5 ezret adtak el belőlük.

Ford F-150 Forrás: Michelin

Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen viszont továbbra is csak szenved Amerikában. A cég eladásai ismét vaskos mértékben, 15 százalékkal estek vissza, és a 32 ezer darabos értékesítésével messze a nagy riválisok háta mögött kullog. Ez elsősorban annak tudható be a szakértők szerint, hogy a vállalat nem tud az amerikai igényeknek megfelelő, vonzó modellt kínálni az USA-ban. A Volkswagen gőzerővel dolgozik, hogy változtasson ezen, és a korábbinál gyakrabban fognak új, az amerikai igényekre szabott modelleket piacra dobni.

A prémiumszegmensben egyre élesebb a verseny a gyártók között. A BMW, a Daimler által gyártott Audik és a Mercedesek iránt folyamatosan növekszik a kereslet, mivel az egyre magasabb jövedelmükből egyre többen engedhetik meg maguknak a luxusautók vásárlását.

Ennek köszönhetően a BMW eladásai több mint 17 százalékkal emelkedtek, amivel a német vállalat visszavette az első helyet a Mercedesektől, melyekből csak 28,8 ezer darab fogyott májusban. Az Audi is "jön fel", és 12 százalékos növekedés után már 16,6 ezer autót tudott eladni.

Forrás: Investor.hu

Megugrott a GM és a Ford

A befektetők megörültek a kedvező statisztikáknak, melyekre a General Motors részvényei 1,2 százalékot, a Ford 0,7 százalékot ugrott tegnap. A Volkswagen viszont 1,3 százalékkal esik ma, de a BMW is 0,7 százalékot, és a Daimler is fél százalékot veszített értékéből.

Ford napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

General Motors napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu